İnternet ağının yaygınlaşmasıyla birlikte iletişim kanalları daha etkin bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Vatandaşlar gerek birbirleriyle gerekse Devlet Kurumlarıyla olan iletişimini, internet ağı üzerinden yaparak daha kolay hale getirmektedir. Bu kapsamda vatandaşların Devlet Kurumları ile olan iletişimini etkin hale getirme ve ulaşımın daha kolay olması adına e-Devlet Kapısı'nın kurulması, işletilmesi ve yönetilmesi görev ve sorumluluğuna ilişkin 24/3/2006 tarihli ve 2006/10316 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 20/4/2006 tarihli ve 26145 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve E-Devlet sistemi resmen başlamıştır. Böylece hem kırtasiyecilik azaltılarak tasarruf sağlanmış hem de Devlet ile Vatandaş arasında iletişim kolay hale gelerek güçlenmiştir. Bu bağlamda hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da sigortalılara E-Devlet sistemi üzerinden birtakım kolaylıklar sağlamaktadır. Yazımızda bazı önemli hususlara değinilecektir.
Sigortalılar https://www.turkiye.gov.tr adresine şifreleriyle girmek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında yer alan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” bağlantısına tıklayarak hizmet bilgilerinin takibini yapıp toplam prim gün sayılarının ne olduğunu öğrenebilirler. Ancak burada önemli nokta şudur. İlgili olduğu, yani çalıştığı, ayın hizmet bilgisini en geç takip eden ayın 23 ünden sonra görebilirler. Örneğin bir işyerinde çalışan bir sigortalı, 2019/Nisan ayına ait hizmet bilgisini en geç 23 Mayıs 2019 tarihinden sonra görebilecektir.
SGK tarafından 22.03.2019 tarihinde yapılan duyuru ile birlikte 5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılara (BAĞ-KUR) iş kazası ve meslek hastalığı ile analık hallerinde istirahat raporu olması şartıyla çalışılmayan süreler için ödenen geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası), istirahatli olunan dönem için çalışılmadığına dair beyanlarında SGK’ya müracaat şartı kaldırılarak e-devlet https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-is-goremezlik-raporu-calismazlik-beyan-islemleri adresi üzerinden yapılabilecektir.
SSK (4/a) ve BAĞ-KUR (4/b) sigortalıları, Doğum ve Askerlik hizmet borçlanma başvurularını e-devlet üzerinden yapabilecektir. Bu hizmetten ayrıca hak sahibi kişiler de yararlanabilecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumunda cep telefonu kaydı olanlara bazı projeler kapsamında SMS ile ücretsiz bilgilendirme yapılmaktadır. Siz de bu hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız “E-devlet>Sosyal Güvenlik Kurumu>Diğer Hizmetler>SGK Cep Telefonu Bilgisi Beyanı” üzerinden numaranızı kaydedebilirsiniz. Telefon numaranızı kaydetmeniz halinde;
İşlemleri ile ilgili SMS’le ücretsiz bildirim yapılmaktadır.
Hastalık vs. nedenlerle Rapor alınması durumunda SGK tarafından ödenmekte olan «Geçici İş Göremezlik Ödemeleri» (Rapor Parası) için E-Devletten banka hesabı tanımlaması yapılması durumunda, ödemeler SGK tarafından direkt olarak bu hesaba aktarılmaktadır. Seçilebilecek bankalar aşağıda yer almakta olup bunların birinde hesabınız olmalıdır. Bu hizmetten; ‘E-Devlet>> E-Hizmetler>> Sosyal Güvenlik ve Sigorta>> Sosyal Güvenlik Kurumu>> Sağlık Uygulamaları>> Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlaması’ yaparak yararlanabilirsiniz.
Sigortalılar hak ettikleri rapor paraları ve emzirme ödeneği (süt parası) ile ilgili diğer ödemelerini, yine E-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında yer alan “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” adresinden öğrenebilirler.
5510 sayılı Kanunun 8. Maddesinde; ‘Sigortalıların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildireceği ancak, sigortalının kendini bildirmemesinin, sigortalı aleyhine delil teşkil etmeyeceği,’ hükmü yer almaktadır. Bu bakımdan bir işyerinde çalışmaya başlayan kişiler, çalışmaya başladıklarını, E-Devlet sistemi üzerinden 1 ay içinde SGK’ya bildirebileceklerdir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr adresine girip ‘E-Hizmetler>> Sosyal Güvenlik ve Sigorta>> Sosyal Güvenlik Kurumu>> Sigortalılık Uygulamaları>> 4A/(SSK) Sigortalılarının Kendini Bildirmesi’ üzerinden SGK’ya bildirim yapabilirler.
Yukarıda yer alan hususların yanı sıra E-Devlet sisteminde, sigortalıların yararlanabileceği daha fazla hizmet bulunmaktadır. Bu bakımdan sigortalılar ara ara E-Devlet sistemine girmeleri ve SGK’ya gitmeden sonuçlandırabileceği işlemleri öğrenmeleri, kendileri açısından hem zaman tasarrufu hem de kırtasiyecilikten kurtulma imkânı sağlanacaktır. Son olarak daha sonraki yazılarımızda diğer hizmetlere de değinilmesi planlanmaktadır.
06.05.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.