Bilindiği üzere 2022-32/66 sayılı Tebliğ ile 2008-32/34 sayılı tebliğ değiştirilmiş ve 22.04.2022 tarihli T.C. Maliye ve Hazine Bakanlığı Basın Açıklaması ile 19.04.2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturaların ödeme şeklinin Türk parası cinsinden yapılabileceği kamuoyuna duyurulmuştur. 2008-32/34 sayılı Tebliğin 8’inci maddesinin yedinci fıkrasının b bendi şöyledir; “İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri.” Buna göre ihracat teslimlerine ait sözleşmeler döviz cinsinden düzenlenebilir ve ödeme yükümlülükleri yine döviz cinsinden yapılabilir. “İhracat ve ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler” tanımına ayrı ayrı bakıldığında;
İhracat yönetmeliğine göre ihracat; bir malın, yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını veyahut Müsteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemlerdir. İhracat Sayılan Satış ve Teslimler Hakkında Tebliğe göre İhracat Sayılan Satış ve Teslim; uluslararası ihaleye çıkan veya savunma sanayinin projeleri gibi işler sayılmıştır.
İhracat ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulama Genel Tebliğinde ise (18.05.2017 tarih ve 30070 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır.) damga vergisi ve harç istisnası uygulamasının usul ve esasları düzenlenmiştir. İlgili Tebliğin 4’üncü ve 5’inci Maddeleri vergi istisnasına konu İhracat ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler tanımlanmıştır. Bu tebliğin “İhracat İşlemleri” başlıklı 4/b maddesinde “tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı “ işlemlerinin de damga vergisi ve harç istisnasına konu olduğu düzenlenmiştir.
Dış Ticaret ve Kambiyo mevzuatına göre ihraç kayıtlı teslimler ihracat hükmünde değildir. Dış ticaret mevzuatını oluşturan kanun, karar, yönetmelik, genelge ve gümrük rejimlerini kendi içinde ayrı değerlendirmek ve bu mevzuata göre yayımlanmış düzenlemelerdeki tanımları vergi mevzuatında imalatçılara tanınan teşviklerle karıştırmamak gerekir. Dolayısı ile 2008-32/34 sayılı tebliğ düzenlemesinde belirtilen döviz ile ödeme yükümlülüğüne getirilen istisnadan ihracata konu sözleşmelerin yararlanabileceği, ihraç kayıtlı teslimlerin ise yurtiçi teslimi kabul edildiği için Türk parası cinsinden ödeme yapılabileceği sonucu çıkmaktadır.
KDV Kanununun 11/1-c maddesi ile imalatçıların ihraç kayıtlı teslimlerine ilişkin KDV’nin tecil, terkin ve KDV iadesine konu edilebileceği hüküm altına alınmıştır. Kurumlar Vergisi Kanunun 32/7-8-9 maddesine eklenen hüküm ile ihracatçı veya imalatçı kurumlara yönelik 1 puanlık vergi indirimi düzenlenmiştir. 21.04.2022 tarih ve 31816 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 41 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile İmalatçılar Tarafından Yapılan Mal İhracında İhracat Bedeline Göre İade uygulaması KDV iadelerine hız katmak üzere yeniden düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere imalatçılara yönelik olarak birçok vergi avantajı sağlanmaktadır. Bu düzenlemeleri birlikte düşündüğümüzde T.C. Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın imalatçılara yönelik olarak cevap bekleyen 32 sayılı karara ait tebliğlerde olumlu bir düzenleme veya duyuru yapacağı kanaatindeyim.
11.05.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.