Mahremiyet, kelime anlamı olarak gizlilik, kişisel gizlilik anlamına gelir. Vergide mahremiyet ise, vergi memurlarının ve diğer ilgili kişilerin görevleri dolayısıyla vergi mükellefleri hakkında elde etmiş oldukları gizli bilgileri, kendileri yararına veya üçüncü kişiler yaranına kullanmamaları veya ifşa edememesidir. Bu mahremiyet ilişkisi ile mükellefin zarar görmesi önlenir, Devlet ile mükellef arasında bir güven ortamı oluşturulur. Vergi mahremiyeti ile Devlet, mükellef hakkında öğrenmiş olduğu sırları üçüncü kişilere açıklanmayacağını garanti etmiş olup, bu sayede Devlete olan güvenin sağlanması amaçlanmıştır.
Vergi mahremiyeti konusu, Vergi Usul Kanununun 5. Maddesinde yer almış olup, kimlerin sır saklaması gerektiği ve vergi mükelleflerinin bilgilerinin hangi şartlarda açıklanacağı hususları belirtilmiştir.
Vergi Usul Kanununun 5.maddesine göre, aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısıyla, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ait olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması gereken bilgileri açıklayamazlar ve kendilerinin veya 3.şahısların çıkarları için kullanamazlar;
Bu yasak, yukarıda yazılı kimseler, bu görevlerinden ayrılsalar dahi devam eder.
Vergi Usul Kanununun 5.maddesine yapılan ilavelerle hangi konularda, vergi mükellefiyle alakalı bilgilerin açıklanacağı hususu yer almıştır. Mükellefle alakalı bilgiler, bağlı bulunduğu Vergi Dairesince veya Maliye Bakanlığı tarafından aşağıda yazılı hususlar ilan edilebilir.
Mükelleflerin, açıklanabilecek veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlara verilecek bilgilerin usul ve esasları Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Açıklanan bu bilgiler ala alınarak mükelleflerin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez.
Vergi mahremiyetine uymaya mecbur olan kimselerden bu mahremiyeti ihlal edenler, Türk Ceza Kanununun 239. Maddesi hükümlerine göre cezalandırılır. Bu maddeye göre,
Sonuç olarak, vergi mükelleflerinin olası zararlardan korunması bakımından Devletin kanunla mahremiyeti güvence altına almasıdır.
Faydalı olması dileğiyle
Saygılarımla
26.03.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.