7417 Sayılı “Devlet Memurları Kanunu ilke Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” İle 6183, 213, 71, 5520, 6102 Sayılı Kanunlarda Değişiklikler yapılmıştır. Düzenlemelerden en önemlisi, yeni “Vergi Varlık Barışı” müessesesidir. Ancak bu yazımızda, yapılan değişiklikleri yoruma girmeden salt, basit bir anlatımla değişikleri bilginize sunmak istiyorum.
7417 Sayılı “Devlet Memurları Kanunu ilke Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” İle;
6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10. Maddesinde yapılan değişiklikle beraber, bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektuplarının yanında sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen KEFALET SENETLERİ de, idare tarafından amme alacağı karşılığı teminat olarak kabul edilebilecektir.
Ayrıca düzenleme ile birlikte, menkul kıymet satışına iştirak edeceklerin vermeleri gereken teminat türlerine ilave olarak, Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin de teminat olarak alınabilmesine imkân tanınmıştır.
Düzenleme, 05.07.2022 tarihinden itibaren geçerlidir.
VUK’nun mük. 257. Maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte, 529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen gerçek faydalanıcı bildirimi kapsamında, bu bilginin temin edilmesi ve getirilen yükümlülüklere uymayanlara mevcut cezalardan farklı ceza uygulanabilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmiştir.
Düzenleme, 05.07.2022 tarihinden itibaren geçerlidir.
Düzenleme ile birlikte, VUK 353. Maddesinin 1 ve 2 no.lu fırkalarında yer alan özel usulsüzlük ceza hadleri artırılmıştır.
Söz konusu düzenleme sonrası;
özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
Yukarda yer verilen düzenleme, 01.08.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Yine düzenleme ile birlikte, VUK Mük. 355. Maddesine göre uygulanan özel usulsüzlük cezasının artırılarak kesilmesi yönünde de düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre;
Olarak uygulanacaktır.
Yine yukarda yer verilen düzenleme de, 01.08.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nuna ekli II sayılı Listenin 87.03 GTİP numarasında yer alan “Diğerleri – Sadece Elektrik Motorlu Olanlar” satırı altındaki mallar ve özel tüketim vergisi oranlarında değişikliğe gidilerek, daha düşük oranda ÖTV uygulanmasının önü açılmıştır.
Bu düzenleme, 05.07.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” başlıklı 82. maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” hükmü içindeki 15 günlük dava açma süresi, 30 gün olarak belirlenmiştir.
Buna göre, yasal defter ve belgelerin, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebepleriyle zayi olması halinde tacir/mükellef olanlar, zayi olayını öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde işletmenin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurarak zayi belgesi alması gerekmektedir.
Bu düzenleme, 05.07.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
6.1- “NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM” MÜESSESİYLE İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEME
Kurumlar Vergisi Kanunun 10/1-ı bendinde yer alan ve sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden hesaplanan nakit sermaye artırımı indirimi müessesinde önemli değişiklik yapılmıştır. Değişiklik öncesinde, ilgili firma tarafından herhangi bir sermaye azaltımına gidilmediği müddetçe, şirketin ömrü boyunca bu indirim müessesinden faydalanılabiliyordu. Değişiklik sonrası bu indirim hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemi dikkate alınarak sınırlandırılmaktadır.
Örneğin, firma tarafından Haziran/2022 dönemi içinde yapılan sermaye artırımına dair sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı için, hem 2022 hesap dönemine dair verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde hem de takip eden dört hesap dönemi için (2023, 2024, 2025 ve 2026) verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde bu indirimden kazanç olması halinde faydalanılabilecektir. Ancak bu dönemler içinde kazanç olmaması nedeniyle yararlanılamayan bir indirim tutarının kalması halinde, beş yıllık hesap dönemini (2026 yılından sonrada) takip eden dönemlerde bu indirim ilgili dönem beyannamelerinde indirim unsuru olarak kullanılabilecektir.
DİKKAT!!! Bununla birlikte, kanunun yürürlük tarihini barındıran (2022 hesap dönemi) dönemden önceki yıllarda nakit sermaye artırımı yapan ve indirim mekanizmasını kullanan firmalar için de, bu indirim imkanı 2022 yılı dahil bu dönemi izleyen dört hesap döneminde (2023, 2024, 2025 ve 2026) kullanılabilecektir.
6.2- GEÇİCİ MADDE İLE “VERGİLİ VARLIK BARIŞI” MÜESSESESİ İHDAS EDİLMİŞTİR
Daha önce Gelir Vergisi Kanununda geçici maddeler ile ihdas edilen varlık barışı müessesi, bu kez Kurumlar Vergisi Kanunu geçici 15. Maddede düzenlenerek, gerçek veya tüzel kişilerin kullanımına sunulmuştur.
6.2.1- Yurt Dışı Varlık Barışı:
2- 01.10.2022-31.12.2022 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılan bildirimler için %2,
3- 31.3.2023 tarihine kadar yapılan bildirimler için %3.
Not: Ancak, ; bildirilen varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılan hesaplara transfer edildiği veya yurt dışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az bir yıl süreyle tutulması halinde vergi oranı %0 olarak uygulanacaktır.
05.07.2022 tarihi itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 05.07.2022 tarihinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde, söz konusu avansların en geç 31 Mart 2023 tarihine kadar defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılması mümkündür.
6.2.2- Yurt İçi Varlık Barışı:
6.2.3- Varlık Barışı İçin Ortak Hükümler:
Düzenlemeye göre, Bildirilen veya beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.
Diğer nedenlerle başlayan vergi incelemeleri ile takdir komisyonu kararları sonucu bulunan matrah farkının madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle ortaya çıktığının tespiti ve bildirilen veya beyan edilen varlık tutarının, bulunan matrah farkına eşit ya da fazla olması durumunda matrah farkına ilişkin tarhiyat yapılmayacaktır.
Ancak bulunan matrah farkının, bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle ortaya çıktığının tespitine rağmen söz konusu varlık tutarlarından büyük olması durumunda sadece aradaki fark tutar üzerinden vergi tarhiyatı yapılacaktır.
Vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararları sonucunda bildirim veya beyana konu edilen varlıklar dışındaki nedenlerle matrah farkı tespit edilmesi (örneğin KKEG tespiti yahut fazladan indirim ayrılması gibi) durumunda, bu madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen tutarlar, bulunan matrah farkından mahsup edilmeksizin tarhiyat yapılacaktır.
Bildirilen yurtdışı varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmemesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmemesi ile bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen vergilerin süresinde ödenmemesi ve bu maddede yer alan diğer şartların yerine getirilmemesi hallerinde, inceleme ve tarhiyat yapılmamasına yönelik hükümlerden yararlanılması söz konusu olmayacaktır.
Vergi incelemesine başlanılan veya takdir komisyonuna sevk edilen tarihten sonra bu madde kapsamında yapılan bildirim ve beyanlar dolayısıyla söz konusu inceleme veya takdir komisyonu kararları sonucunda yapılacak tarhiyatlar için de inceleme ve tarhiyat yapılmamasına yönelik hükümleri uygulanmayacaktır.
07.07.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.