Olur mu öyle bir şey? Nerede görülmüş bir gün için asgari ücretin 12 katı ceza. Maalesef oluyor.
Nadiren de olsa çalışanlar işe başladığı gün iş kazası geçirebiliyor. Olabilir ne var bunda, ha ilk gün olmuş, ha 1 ay sonra olmuş ne değişiyor… Çok şey değişiyor. Nasıl mı?
Şöyle;
Her çalışanın, işe başlamadan önce S.G.K’ ya işe giriş bildirimi, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi, koruyucu araç gereç teslimleri ve diğer yapılması gereken işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Genel kural bu. İşe başladığı gün iş kazası geçiren çalışan içinde aynı işlemler yapılıyor.
CEZAYA KONU OLAY
Çalışan işe başladığı gün 30.dakikada iş kazası geçiriyor. İşveren, kazayı olay yerine en yakın kolluk kuvvetlerine DERHAL, SGK’ya olayın olduğu tarihten sonraki üç işgünü içerisinde bildiriyor. Çalışanı en yakın sağlık kuruluşuna götürüyor.
SONRA NE OLUYOR
Sağlık kuruluşu iş kazası geçiren çalışana, kaza gününden başlamak üzere İŞ GÖRMEZLİK raporu veriyor. Rapor süresi hastanın durumuna göre değişiyor. İşveren rapor süresi 3 ay ise 3 ay boyunca, 5 ay ise 5 ay süresince, iş kazası geçiren işçinin Prime Esas Kazancını (gününü) 0 (sıfır) gün olarak bildiriliyor. Neden mi? İşçiye verilen rapordan dolayı.
SORUN NEREDE O ZAMAN?
Sorun, daha sonra ki bir tarihte SGK müfettişlerinin, belirli bir dönem için DEFTER ve BELGELERİ istemesiyle başlıyor. SGK müfettişleri; iş kazasının olduğu dönemde çalışan için gün bildirimi yapılıp, yapılmadığına bakıyor.
SGK müfettişleri, işçinin iş başı yaptığı günde (kaza gününde) fiili çalışması olduğunu, en az 1 günlük ücret ödendiğini, ücret ödemesinin SGK’ya priminin bildirilmediği, 1 gün için AYLIK PRİM ve HİZMET belgesi verilmesi gerektiğini,
1 günlük ücretin, işverenin tutmakla yükümlü olduğu deftere kayıt edilmediği gerekçesi ile 5510 sayılı yasanın 102/e-1 maddesi gereği asgari ücretin 12 katı tutarında ceza uygulanması gerektiğini rapor ediyor.
RAPORUN FATURASI
2017 Yılında 1 Günlük Prim : 1.777,50 * 37,5 = 22,22 TL.
2017 Yılında Asgari Ücretin 12 katı : 1.777,50 * 12 = 21.330,00.-TL.
Bir günlük prim için ödenecek ceza, yaklaşık yüzde BİN. Pire için yorgan mı yanıyor, ev yanıyor ev…
BU DURUMLARDA YASA NE DİYOR?
Yasada konu ile ilgili sarih bir ifade yer almıyor.
ÖYLEYSE İŞVERENİN SUÇU NE?
Çalışanın işe giriş işlemleri yapılmış, iş güvenliği eğitimi yapması sağlanmış, iş kazasının bildirimlerini yasaya uygun yapılmış, işçinin sağlık kuruluşundan almış olduğu rapora göre işlem tesis edilmiş YANİ işveren yükümlüklerini yerine getirmiş. Daha ne yapsın. Kaldı ki İŞVERENE düzenlenen ceza konusu İŞ KAZASI ile eksikliği değil.
Ayrıca işçi 30 dakika bile çalışmış olsa, 1 gün çalışılmış kabul edilmesi realiteye aykırı. Yani; çalışan fiilen 30 dakika çalışmasına rağmen, 1 gün çalışmış kabul etmek mümkün mü? İşverenin SGK’ya 30 dakikalık bildirim yapma hakkı var mı? Yok.
Sonuç olarak; Sosyal Güvenlik Kanunu, işverenlerin uyması gerektiği kuralları, uyulmadığı halde uygulanacak cezaları belirlemiştir. Ancak “Pire İçin Yorgan Yakma” derecesine varan CEZALAR gerek kayıtdışılık ile mücadeleyi, gerekse İŞVERENLERİN VERGİYE ve SOSYAL GÜVENLİĞE UYUMUNU zedelemekte olduğu da bilinmelidir.
Böyle bir ceza ile karşılaşmamak için ilk seçenek İŞBAŞI YAPTIĞI gün iş kazası geçiren çalışan için, SGK’ya bir günlük PRİME ESAS KAZANÇ bildirilmesi.
Diğer bir seçenek ise, SGK ile davalık olmak…
07.06.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.