9 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazete ile yayınlanarak yürürlüğe giren 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3.maddesi ile 4447 sayılı kanuna eklenen maddeler gereğince Özel Sektör İşverenlerin Aralık/ 2016 döneminde çalışan sayısına ilave olarak 01 Şubat 2017 tarihinden sonra işe aldıkları işçilerin belirlenen şartların sağlanması koşulu ile asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primlerini ve Vergilerini 31.12.2017 tarihine kadar devlet karşılayacak.
YARARLANMA ŞARTLARI:
* İşe alınacak İŞÇİ/İŞÇİLER Kuruma (İŞKURA) kayıtlı işsizlerden olacak.
* İşe alındıkları tarihten önceki üç ayda çalışmamış olacak.
* İşverenin SGK’na gecikmiş borcu olmaması gerekiyor. Varsa taksitlendirmeleri gerekiyor.
* İşverenin 2017 yılında sigortasız işçi çalıştırdığı tespitinin olmaması gerekiyor.
* Aylık Prim Hizmet veya Muhtasar ve Prim hizmet beyannamelerini yasal süresince verilmesi gerekiyor.
TEŞVİKTEN FAYDALANAMAYACAK OLAN İŞÇİLER
* Emekliler, SGDP’ne tabi çalışanlar,
* Yurt dışında çalışanlar.
* Kamuda çalışan İşçiler.
FAYDALANABİLECEK MAKSİMUM TUTAR
Prim desteği günlük maksimum 22,22 TL’sı. Böylece (30 * 22,22= 666,66) toplamda asgari ücret üzerinden hesaplanan prim toplamı kadar destek sağlanmış oluyor. Asgari ücretten fazla ücret ile işe alınacak İşçiler için 666,66 TL’sı kadar prim fondan karşılanacak, fazlasını İŞVEREN ödeyecek.
Yani asgari ücretten daha fazla ücret ile işe alınan çalışanlar için yine teşvik olacak ancak; asgari ücrete denk gelen kısım kadar olan tutar fondan karşılanacak, fazlasını işveren ödeyecek.
Asgari ücret üzerinden Gelir Vergisi ve damga vergisi toplamı 106,81 TL’sı.
Teşvik süresince bir İşçinin;
SGK Primi (11* 666,66) = 7.333,26.-TL
Gelir ve Damga Vergisi (11* 106,81) = 1.174,91.-TL. olmak üzere toplamda 8.508.17.TL’sı fondan karşılanacak.
MEVSİMLİK İŞLERDEKİ SORUN “İŞ SÖZLEŞMESİNİN ASKIYA ALINMASI”
Çalışma hayatında sıkça karşılaşılan “iş sözleşmesinin askıya alınması” yasal olarak düzenlenmemiş olsa da bu husus pek çok kere fiili uygulama ile karşımıza çıkmaktadır. Akdin askıya alınması uygulamasının en çok kullanıldığı sektörlerin başında da konaklama tarım ve orman işleri yer almakta. İşçi ve işverenin ortak iradeleriyle kararlaştırdıkları ücretsiz izin süresince hizmet akdi askı da kalmaktadır. Akdin askıya alınması ile sektörde çalışan işçiler ücretsiz izinli olarak görünmekte. Oysaki her ne kadar hukuki statü gereğince ücretli izinli görünseler de bu durumda yer alan işçiler bu süreçte işsizdir.
BU DURUMDA OLAN İŞÇİ / İŞÇİLERİ İSTİHDAM EDEN İŞVEREN TEŞVİK ALABİLİR Mİ?
İstihdam teşviklerinden faydalanabilmenin şartlarından biriside işe alınacak işçilerin İş-Kur’a kayıtlı işsizlerden olması gerekiyor. Mevsimlik işlerlerde çalışıp ücretsiz izinli olan işçi İŞ-KUR’ a gidip işsizlik kaydı yaptırabilir mi? Maalesef yaptıramıyor. Çünkü işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesi hala devam ediyor.
İş sözleşmesi devam ettiği için, işçi bu sırada başka bir işyerinde çalışabiliyor mu? Çalışamıyor…
Şüphesiz ki bu teşvik’in temel amacı yeni istihdam yaratmak ve yeni işe alınacak işçilerin son 3 aydır işsiz olması gerekiyor. Oysa mevsimlik işlerde çalışanlar ortalama 5-6 aydır işsiz durumda. Bu durumda mevsimlik işlerde çalışanlar için işi var demek mümkün mü?
Sonuç itibariyle iş sözleşmenin askıda olması sebebiyle mevsimlik işlerde çalışan işçilerin, halen iş hukuku açısından çalışıyor gibi değerlendirilmesi nedeniyle, 687 sayılı KHK ile tanınan süreli teşvikten faydalanması mümkün görünmüyor.
Yapılacak bir düzenleme ile sorun çözülebilir ve çözülürse mevsimlik işler için, özellikle TURİZM için ek bir teşvik sağlanmış olur…
13.03.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.