Anayasanın 120’nci maddesi ile OHAL Kanununun 3.maddesinde “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” halleri için, TBMM’nin 20.07.2016 tarihinde aldığı, 1116 sayılı karar ile 21.07.2016 tarihinden itibaren 90 gün süreyle olağan üstü hal ilan edilmişti.
Olağanüstü Hal’in İş Hayatına Etkisi Nedir?
Olağanüstü hallerde çalışma hayatını etkileyen düzenleme “Şiddet Hareketlerinde Alınacak Tedbirler” başlıklı, Ek Tedbirler kısmı 11.maddesinde yer almakta olup, “İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlamak veya ertelemek,” şeklinde düzenlenmiştir.
Kanunun Uygulaması Var mı ?
OHAL uygulamasının başlama tarihi olan, 21.07.2016 tarihinden bugüne kadar geçen sürede halen konunun tam anlaşılmadığını, kafa karışıklıklarının halen devam ettiğini, işçi ile işveren arasında bir takım sorunlar yaşandığına müşahede ettik, duyduk. Bu nedenlerden ötürü İlimizde OHAL süresince, kanunun 11/1-n maddesinin uygulanıp uygulanmayacağını, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası vasıtası ile ANTALYA Valiliğine sorduk.
Gelen cevap;
“Odamıza vermiş olduğunuz 11/08/2016 tarihli dilekçeye istinaden, Antalya Valiliği Olağanüstü Hal Bürosu’na yazı yazılarak 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/1-n bendi kapsamında herhangi bir tedbir uygulaması yapılıp yapılmadığı sorulmuştur.”
“Antalya Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu tarafından Odamıza gönderilen 23/08/2016 tarihli yazıda; “Ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 2935 sayılı kanunun 11/1-n bendi hükmü çerçevesinde, Valilik tarafından herhangi bir tedbir uygulamasına gidilmediği, 4857 sayılı iş kanunu veya iş sözleşmeleri çerçevesinde oluşacak genel durumlar sebebiyle yapılacak işçi çıkarmalarında meri mevzuat hükümlerinin uygulanması gerektiği” belirtilmiştir” şeklindedir.
Sonuç:
Olağan Üstü Hal Döneminde olmamıza rağmen tedbir uygulamasına gidilmemiştir. Yani OHAL döneminde olsak dahi tedbir uygulamasına gidilmediği sürece normal süreçten farklı bir durum söz konusu değil.
Konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken temel husus: Halen devam eden OHAL süresince (OHAL dönemi bitinceye kadar) yetkili makamlardan, kanunun ilgili maddesinin uygulanacağı yönünde bir karar veya duyurunun yapılıp yapılmayacağıdır. Eğer ki bir karar alınır, duyuru yapılır ise zaten yasanın ilgili maddesi gereği işlemlerin nasıl yapılacağı da sarih bir şekilde açıklama yapılır.
OHAL ile ilgili alınacak tedbirler bölgelere, illere göre farklılık arz edebilir. Yani Antalya ilinde tedbir uygulaması yapılmazken başka bir ilde tedbir uygulaması yapılabilir. Bilinen şu ki konu ile ilgili uygulama Türkiye genelinde aynı yönde ve tedbirin uygulanacağı yönünde beklenti yok!
31.08.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.