Verginin Kaskosu olur mu? diyenler olabilir. Verginin kaskosu MATRAH ve VERGİ arttırımıdır desek yanlış olmaz herhalde. Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlük kazanacak halk arasında AF YASASI olarak bilinen yasada ana başlıklardan biriside vergi ve matrah artışıdır. Vergisel yükümlülükler anlamında geçmişe bir çizgi atmak ve temiz bir sayfa bırakmak için oldukça önemli bir konudur.
Matrah ve Vergi Artışı Nedir?
Kanunda belirlenen “Vergi Türleri” için belirlenen kriterler dahilinde, tahakkuk eden, ödenen, daha önce ödenmeyen vergilerin, belirtilen şartlar ve oranlar nispetinde arttırılmasıdır.
Kimler Faydalanabilecek?
1) Gelir Vergisi Mükellefleri
a) Ticari Kazanç
b) Zirai Kazanç
c) Ücret Geliri
ç) Serbest Meslek Kazancı
d) Gayrimenkul Sermaye İradı
e) Menkul Sermaye İradı
f) Diğer Kazanç ve İratları elde edenler.
2) Kurumlar Vergisi Mükellefleri
a)Anonim Şirketler
b)Limited Şirketler
c)SermayesiKomandit Şirketler
d)Kooperatifler.faydalanabiliyor.
Kimler Faydalanamayacak?
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler faydalanamazlar. Bu hükmün uygulanması için; yasa yürürlüğe girmeden önce mükellef hakkında bir tespitin yapılmış olması gerekir.
Bu durumda ülkemizde sık karşılaşılan halk arasında “Naylon Fatura” diye bilinen sahte fatura düzenleyenler faydalanamayacak, kullananlar faydalanabilecek.
Defter , kayıt ve belgelerini kayıp edenler de faydalanamayacak.
Defter ve belgelerini, matrah artışından sonra kayıp edenler olursa ne olacak peki? V.U.K 359’a göre defter ve belgelerin ibraz yükümlülüğün yerine getirilememesi nedeniyle, Maliye, mükellef hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilir… Onun için defter ve belgelerin muhafaza edilmesi mükellefin her zaman menfaatine…
Vergi ve Matrah Artışı Yapmalı mı? Yapmamalı mı?
Efendim, benim bütün işlerim “RESMİ”, faturamı tam keserim, faturamı tam alırım, vergimi düzgün öderim, neden matrah artışı yapıp ek bir vergi ödeyeyim diyenler de olabilir… Vergi ve Matrah artışı yapmak yasal bir zorunluluk olmadığı için isteyenler yapabilir, istemeyenler yapmaz!
Geriye dönük son beş yılını (2011,2012,2013,2014,2015) rafa kaldırmak, acaba defterlerim incelenirse vergi ve ceza ödemek zorunda kalırmıyım, ödeyecek olursam ne kadar öderim, çıkacak vergi veya cezayı nasıl öderim endişe ve kaygısı içinde bulunmak istemeyenler için büyük bir fırsat…
Önceden vergi ve matrah artışından faydalananlar ve faydasını görenler kuşkusuz faydalanacaklardır.
Vergi ve Matrah Artışı Yapınca Ne Oluyor?
Son 5 yıllık, Gelir Vergisini, Kurumlar vergisini, Katma Değer Vergisini, Kesinti Yoluyla Ödenecek Vergilerini ( Stopaj ) kanunun şartlarına göre artış yapan mükellefler için, herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak. Mükellefler sadece o yıllara ait DEFTER ve BELGELERİNİ muhafaza edecek ve ek olarak çıkan vergileri de zamanında ödeyecek.
Yapılan incelemeler sonucunda mükellefler, sadece vergi veya vergi cezası ile değil, Vergi Usul Kanunu’nun Hürriyeti bağlayıcı 359. maddesine muhalefet nedeniyle, savcılıklara bildirilip, hapis cezası ile karşı karşıya bile kalabiliyorlar… Konu ile ilgili rastlanan en sık vaka; SAHTE FATURA kullanımı. Ben sahte fatura kullanmam demeye gelmez, sahte fatura bilmeden de kullanılabilir…
Sonuç itibariyle; halk arasında “kafamı yastığa koyduğum zaman rahat uyumak istiyorum” diye bir söz vardır. Vergi ve Matrah artışı yapanlar için, vergisel ödev ve sorumluluklarının son 5 yılını düşünmeden, kafayı yastığa koyup uyuma fırsatı var.
Vergi mükellefleri için, mükellefiyetinin (faaliyetin) başlamasından sonra yapacak olduğu vergisel ödevler zaruri, vergi ve matrah artışı yapmak ihtiyaridir.
Tıpkı araçlar için Trafik Sigortası zaruri, Kasko Sigortasının ihtiyari olduğu gibi. Vergi KASKOSU yaptırarak rahat uyumak isteyenlere fırsat var…
12.08.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.