YAZARLARIMIZ
Mevlüt Köküş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Antalya S.M.M.M ve Bağımsız Denetim A.Ş.
mevlut.kokus@antsmmm.com.tr



İflas Erteleme Almak Zorlaşıyor Mu?

Son yıllarda daha sıklıkla duymaya başladığımız, iflas erteleme müessesi,“Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla” yeni düzenlemelere tabi tutuluyor. Değişikliğin nedeni son yıllarda kurumun esas amacından saptırıldığı ve mecraından tamamen çıkarak hiçbir şekilde amaca hizmet etmediği, İflas erteleme kurumunun tamamen borçlunun menfaatlerini gözeten ve alacaklıların menfaatlerini dikkate almayan bir görünüme bürünmesi şeklinde yoğun eleştiriler.

 İflasın Ertelenmesi Nedir ?

 İflasın ertelenmesi Türk Ticaret Kanunun 377.maddesinde;  Yönetim kurulu veya herhangi bir alacaklı yeni nakit sermaye konulması dâhil nesnel ve gerçek kaynakları ve önlemleri gösteren bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebilir. Bu hâlde İcra ve İflas Kanununun 179 ilâ 179/b maddeleri uygulanır diyerek tanımlamıştır.  Kanun maddesi, yine aynı kanunun 376. Maddesinin 3.bendi uyarınca, borca batık olma durumu halinde yapılması gerekenlerden iflas erteleme hükümlerine, istinaden şirket yetkililerinin yapması gerekenleri belirtmektedir.

 Kimler Başvurabilir ?

 İflas erteleme kurumuna, sermaye şirketleri ve kooperatifler başvuru yapabiliyorlar. Sermaye şirketleri; Anonim Şirket, Limited Şirket, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket ve Kooperatifler. Başvuruyu,

a) İdare ve temsil ile vazifelendirilmiş kişiler.( Şirket Müdürleri, Yönetim Kurulu Başkanları, Kooperatif Başkanları)

b) Alacaklılar (alacaklıların biri de şirket veya kooperatifin mali durumunun iyilileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebiliyor)

c) Şirket veya kooperatif tasfiye halinde ise; tasfiye memurları,

 yapabiliyor.

İstenen Belgeler Nedir?

1- İflas erteleme talebi için yönetim kurulu kararı,

2- Borca batıklığı gösteren ara bilanço, “aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hesaplandığı şekilde,”

3- İyileştirme Projesi “yeni nakit sermaye konulması dâhil nesnel ve gerçek kaynakları ve önlemler ile erteleme süresince tüm işletme giderlerinin ve çalışma sermayesinin nasıl kaşılanacağını gösterir şekilde,”

4- Mevcut borçların ödeme ve süre ve tutarlarını, alacaklıların adreslerini, faaliyet gösterilen sektörün özelliklerine göre stoklar ve bunların bekleme sürelerini ve tutarlarını gösteren listeler,

5- Bağlı bulunduğu Vergi Dairesine verilmiş en son bilanço ve gelir tablosu,

6- Ticaret sicil tasdiknamesi,

7- İyileştirme projesinin ciddi ve inandırıcı olduğunu gösteren diğer bilgi ve belgeler,

8- İşletmenin devamlılığı esasına göre düzenlenmiş ara bilanço.

Yukarıda sayılan belgeler İflasın ertelenmesi talebi ile mahkemeye verilmelidir. İstenen belgelerden ikinci ve üçüncü sıradakiler dışındaki kalan belgeler, başvuru esnasında tamamlanamadıysa, mahkeme 2 haftalık kesin süre veriyor. Bu süre içinde belge ve bilgiler tamamlanmadıysa, mahkeme iflas erteleme talebini ispatlanamamış sayacak, borca batık olmasının anlaşıldığı halde şirketin iflasına karar verebilecek.

İstenen belgelerde iki farklı bilançodan bahsedilmekte.  Borca batıklığın esas alınacağı Bilanço “aktiflerin muhtemel satış fiyatına göre düzenlenmiş” olanı. Ara bilançonun, iflas erteleme talebi öncesi hangi dönem olması gerektiği yasada mevcut değil. Bu durumda ara bilanço erteleme talebinden önceki en erken tarih olması şirketlerin lehine olacaktır.

Bir Örnek

Şirket 15.08.2016 tarihinde, iflas erteleme talebinde bulunacaksa, 31.12.2015 tarihi itibariyle şirketin bağlı bulunmuş olduğu vergi dairesine vermiş olduğu, Bilanço ve Gelir tablosunun yanında, 13.08.2016 tarihli bir tanesi aktiflerin muhtemel satış fiyatına göre,  bir tanesi de, İşletmenin devamlılığı esasına göre düzenlenmiş olduğu bilanço ve gelir tablosunu düzenleyecek.   Uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle müracaat tarihinden bir iki gün öncesine kadar, istenen tabloları hazırlamak mümkün olmayabilir. Bu durumda müracaat tarihine en yakın tarihli bilanço verilebilir. İki haftalık kesin süre içinde de, başvuru tarihi itibariyle olan bilançolar hazırlanabilir.

Başvuru Nereye Yapılacak?

 Şartları taşıyan sermaye şirketleri ve kooperatifler merkezlerinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemelerine başvurabilecekler. Yeni düzenleme ile şirket merkezlerinin değişikliği ile başka il ve ilçelere merkezlerini taşıyan şirketlerin kolayca erteleme kararı almasının engellenmesi gündemde. Değişiklik ile merkezlerindeki Ticaret Mahkemelerine başvurmak için, o ilde en az 12 ay faaliyet göstermesi gerekecek.

Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

* İflas erteleme en fazla bir yıl alınabiliyor ve bu süre mahkemece uygun görülmesi halinde bir yıl daha uzatılabiliyor.

* Ticaret Kanunu’na göre şirket yöneticilerinin asli görev ve sorumluluğu  borca batık şirketlerinin  iflasını mahkemeye bildirmektir. İflas erteleme kurumu şirketini kurtarabilecek yöneticiler için kanunun sunmuş olduğu fırsattır.

* İflas erteleme süresince Kamu alacakları da dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz, evvelce başlamış icra takipleri durur, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararları uygulanmaz.

* Takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.

* Şirket İflas erteleme yargılaması süresince, iyileştirme projesini bir defaya mahsus revize edebilir.

* Erteleme süresi dolmamakla birlikte, mahkeme kayyımın verdiği raporlardan veya gerek gördüğünde   alacağı bilirkişi raporlarından,şirketin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varırsa, şirketin iflasına, şirketin bu sürede borca batıklığının ortadan kalktığı sonucuna varırsa, erteleme talebi ile iflas davasının reddine karar verir.

* Yeni tasarının en dikkat çekici kısımlarından biriside artık iflasın ertelenmesini talep eden şirketin işletme giderlerinin karşılanması iyileştirme projesi bakımından olmazsa olmaz unsuru olarak kabul edilmesidir.Yani artık iflasın ertelenmesini isteyen şirket, işletme ve temel üretim giderlerini karşılayabilecek durumda olduklarını iyileştirme projesi kapsamında ispat etmek zorundalar. Buda bir yıllık kira, elektrik, su, personel ücreti gibi temel borç ve girdi maliyetlerinin ödenecek durumda olması anlamına gelir.

* Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek, görevine son verilen ya da istifa eden kayyımın yerine yenisini seçebilecek.  Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.

* Erteleme sırasında taşınır, taşınmaz veya ticari işletme rehniyle temin edilen alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilecek veya başlayan takiplere devam edilebilecek ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamayacak ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemeyecek

      Sonuç olarak; İflas erteleme kurumunu kısaca İflas eden şirkete, kanun marifetiyle tanınan süre içinde, iflas etmekten kurtulmasını sağlayacak fırsatın verilmesi şeklinde tanımlamak mümkün. İflasın ertelenmesi kurumunun asıl gayesi, hem alacaklıyı hem de borçluyu korumaktır.  Mevzuat değişikliği ile İflas erteleme almanın zorlaştığını değilde, gerçekten hak edenlerin İflas erteleme alabileceği bir dönem, süreç başlıyor diyebiliriz. Bu anlamda; İflasının ertelenmesini isteyen sermaye şirketleri, erteleme talebi için başvuru zamanlarını iyi belirlemeli, gerekli şartların taşınıp, taşınmadığı iyi belirlenmeli ve gerekli belgelerin hazırlanmasında nesnellik dahil, inandırıcı ve uygulanabilir bir proje ile başvuru yapmaları gerekmekte. Bu sefer iş oldukça ciddi....

19.07.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM