YAZARLARIMIZ
Mevlüt Köküş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Antalya S.M.M.M ve Bağımsız Denetim A.Ş.
mevlut.kokus@antsmmm.com.tr



2015 Yılında İlk Defa Sigortalı Çalıştırmaya Başlayan İşverenlere, “DESTEK” Mağduriyeti !!.

01 Kasım seçimlerine giderken, seçime girecek bütün siyasi partilerin seçim beyannamelerinde en önemli  konulardan biri kuşkusuz “ASGARİ ÜCRET” artışıydı. Seçimi kazanan partinin vaat etmiş olduğu ASGARİ ücret rakamı uygulanacaktı. Uygulama  01.01.2016 tarihinden itibaren başladı. Asgari ücret artışı ile İŞVEREN’ de ilave yük geldi. İşveren’in yükünü hafifletmek için, 6661 sayılı yasa 14.01.2016 tarihinde kabul edilerek resmi gazetede yayımlandı. Yasa ile İşveren’e bir çalışan için en fazla 100,00 TL destek verilmesi öngörüldü. İşveren’e destek süresi uzatılmaz ise sadece 2016 yılı için uygulanacak.

Destekten Faydalanma Şartları

6661 sayılı kanun ile 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 68’inci maddeye göre haklarında uzun vadeli sigorta kolları bildirimi yaptıkları sigortalılar için işverenlerden;

a) 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

b) 2016 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan/alınacak  işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının, 2016 yılı Ocak ile Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar destekten faydalanabilecektir. Bu tutar,işverenlerin SGK’a ödeyecekleri primlerinden mahsup edilecek. Hazine tarafından karşılanacaktır.

Destekten Faydalanamayacaklar 

a ) Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı bulunanlar.

b) Çalıştırdıkları sigortalılar için  aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermeyenler,

c) Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeyenler,

d) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyenler  veya  fiilen çalışmadığı halde sigortalı gösterenler.

Diğer Hususlar;

a) Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi Hazine katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem yapanlar. Bu durumun tespiti halinde Hazinece karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır

 b)Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hâllerinde bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanmaz. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece anılan fıkra hükmünden yararlandırılır.

c) Birinci fıkranın (a) bendinin uygulanmasında, bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi verilmemiş olması hâlinde bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alınır. 2015 yılından önce bu Kanun kapsamına alınmış ancak 2015 yılında sigortalı çalıştırmamış işyerleri hakkında birinci fıkranın (b) bendi hükümleri uygulanır.

(d) Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması hâlinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılır.

(e) 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun ek 9 uncu maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için birinci fıkranın uygulanmasında (a) bendinde belirtilen 85 TL günlük kazanç iki kat olarak ve 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50’sini geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınacak.

Yasaya göre destekten yararlanma şartlarındaki temel unsur;  2015 yılına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen Aylık Prim ve Hizmet belgelerinde yer alan Prime esas günlük kazanç tutarı ve  prim ödeme gün sayılarıdır. 2016 yılında ilk defa işyeri tescili yaptırıp kanun kapsamına alınan işverenler  ile 2015 yılı öncesinde kanun kapsamında olup, 2015 yılında sigortalı işçi çalıştırmayan ve  Sosyal Güvenlik Kurumuna  aylık prim ve hizmet belgeleri vermeyen  işverenler için yasanın özü gereği bir sorun olmaz iken, 2015 yılında ilk defa  sigortalı çalıştırmaya başlayan İşverenler için sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Şöyle ki; 2016 yılında ilk defa kanun kapsamına alınan işyeri sahibi İŞVERENLER  ile 2015 yılı öncesinde kanun kapsamında olup, 2015 yılında sigortalı işçi çalıştırmayan ve  Sosyal Güvenlik Kurumuna, hiç Aylık Prim ve Hizmet Belgesi vermeyen İŞVERENLER, 2016 yılında çalıştırdığı sigortalıların tamamı ve bir önceki yılın aynı ayına denk gelen bütün ayları için destekten faydalanırken,  2015 yılı içinde ilk defa kanun kapsamına alınan işyeri sahibi İŞVERENLER için, yasa’nın “Birinci fıkranın (a) bendinin uygulanmasında, bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi verilmemiş olması hâlinde bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alınır.” hükmü gereğince, 2015 yılında SGK’ a vermiş olduğu İLK  APHB deki gün sayısı ve prime esas günlük kazanç tutarı esas alınmasından ötürü,  adaletli olarak faydalanamamaktadırlar. Bu durumda olan İŞVERENLER  çalıştırdıkları tüm işçiler için destekten  faydalanamıyor, sadece ilk aydaki gün sayısı ve çalışan sayısı kadar destek alabiliyorlar.

Örnek ile anlatırsak;  30.12.2015 tarihinde kanun kapsamına alınan ve bir çalışanı olan işyeri sahibi işveren, destekten 01.01.2016 tarihinden itibaren faydalanmaya başlayacak. Ocak 2016 dönemi için, bir önceki yılın aynı dönemine bakıldığında (Ocak 2015)  SGK’ a verilen APHB yok. Yasa gereği  işverenin kuruma ilk verdiği APHB’ ne bakılacak. İlk vermiş olduğu APHB Aralık 2015, bu dönemde çalışma gün sayısı 2 gün ve prime esas kazanç tutarı da günlük 85 TL.’sının altında. Bu İŞVEREN 01.01.2017 tarihine kadar, sadece 1 kişi için,  2 günlük tutar  kadar destekten faydalanabilecek. 2016 yılında BİR kişi çalıştırsa da, BİN kişi çalıştırsa da bir kişi için iki günlük destek tutarından fazla faydalanamayacak. Aynı işveren üç gün sonra 01.01.2016 tarihinden itibaren  sigortalı çalıştırmaya başlasaydı, 2016 yılında çalıştırdığı sigortalılar tamamı için maksimum tutarda destekten faydalanacaktı.

 

2015 Yılından Önce Kanun Kapsamına Alınmış ancak 2015 yılında  APHB Vermeyen İşveren ve 2016 Yılında İlk defa APHB vermeye Başlayan   “ŞANSLI” İŞVERENLER

 

Aylık Çalışan Sayısı

Teşvikten Yararlanılan Aylık Tutar

Yıllık Teşvik Tutarı (TL.)

100 Kişi

Çalışan Sayısı x (Günlük Destek Tutarı x Gün)

100* (3,33*30) = 9.990,00.-

119.880,00

 

 

   
 

2015 Yılı İçinde APHB Vermeye Başlayan “MAĞDUR” İŞVERENLER

 

Aylık Çalışan Sayısı

Teşvikten Yararlanılan Aylık Tutar

Yıllık Teşvik Tutarı (TL.)

100 Kişi

Çalışan Sayısı x (Günlük Destek Tutarı x Gün)

100*(3,33*2)= 666,00.-

7.992,00

    

İlk tabloda; 2016 yılında kanun kapsamına giren işverenler ile 2015 yılından önce kanun kapsamında olup  2015 yılında kuruma APHB vermeyen işverenler 01.01.2016 tarihinden 31.12.2016 tarihine kadar 100 kişi çalıştırması halinde yıllık 119.880,00.- Türk Lirası destek alırken, ikinci tablodaki 2015 yılının ortalarında, ilk örneğimizde olduğu gibi 30.12.2015 tarihinde kanun kapsamına giren işveren, bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi vermediğinden, bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimleri (Aralık 2015 dönemindeki, iki gün ve bir kişi )  esas alacağı için yıllık 7.992,00 TL.’sı destekten faydalanabiliyor.

Sonuç olarak 2015 yılının içinden kanun kapsamına alınan işyeri sahibi işverenlerin de, destekten adaletli yararlanabilmesi için,  2016 yılında ilk defa kanun kapsamına alınan işyeri sahibi işverenler  ile 2015 yılı öncesinde kanun kapsamında olup, 2015 yılında sigortalı işçi çalıştırmayan ve  Sosyal Güvenlik Kurumuna  aylık prim ve hizmet belgeleri vermeyen işverenlere tanınan haklardan aynı şekilde faydalanmalıdırlar.

16.05.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM