YAZARLARIMIZ
Mesut Zurnacı
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
mesut.zurnaci@mzdenetim.com



Sipariş Emirlerinde Damga Vergisine Dikkat

Damga Vergisi Kanunu’na göre, herhangi bir hususu ispat etmek için yazılıp imzalanan belli bir parayı içeren sözleşmeler binde 9,48 (yaklaşık %1) damga vergisine tabidir. Yine bu sözleşme vasfındaki mektup ve şerhler  ile sözleşmenin yerini alan mektup ve şerhlerdeaynen sözleşmelerde olduğu gibi binde 9,48 damga vergisine tabidir.

1.      Sözleşmenin Yerini Alan Sipariş Mektupları

Firma tarafından yazılan sipariş emri ile karşı tarafa teklifte bulunulması, karşı firmanın da bu teklifi kabul ederek imzalaması ile teklif ve kabulün bu  kağıtta karşılıklı imzalı şekilde birleşmesi ve bu sipariş emrinin bir bedel içermesi durumunda, bu sipariş emri sözleşme yerini alan bir mektuptur. Bu sipariş emri ile ilişkilendirilen, sonradan yapılacak bir sözleşmesi yoksa, bu durumda sipariş emri sözleşme yerini aldığından binde 9,48 damga vergisine tabi olacaktır.  (Damga Vergisine tabi olma tarihi, karşı tarafça kabul şerhinin düşüldüğü tarihtir.)

Eğer bu sipariş mektubu ile bir sözleşmeye atıfta bulunuluyorsa,yani   bu kağıtta anlaşmanın kesinleşmesi için yazılı bir sözleşme yapılmasızorunluluğu belirtilmişse, o zaman bu sipariş emri damga vergisine tabi olmayacaktır.  Çünkü bu durumda bu sipariş emri, sözleşmenin yerini alan bir mektup olmaz. Damga vergisi atıfta bulunulan esas sözleşmeden alınır.

2.      Sözleşme Vasfındaki Mektuplar

Firma tarafından belli bir tutarı içeren sipariş emrinin yazılarak karşı tarafa teklifte bulunulması ve karşı tarafında başka bir yazı ile bunu imzalı olarak onaylaması durumunda, bu ikinci mektup akdi tamamlayan kabul mektubu olduğundanbu işlem de binde 9,48 damga vergisine tabidir. (Damga Vergisine tabi olma tarihi, kabul mektubunun düzenlendiği tarihtir.)

3.      Teklifnameler

01.01.2005 tarihinden itibaren Damga Vergisi Kanunu’nun 1 Sayılı Listesinden “teklifnameler”  çıkartıldığından, sadece tek taraflı yazılı, imzalı teklif sunulması işlemi damga vergisine tabi değildir.

Yukarıda bahsedilen şartlara haiz sipariş emirlerinin fiziken tespiti halindefirmaların damga vergisi ve cezası ile karşılaşma riskleri bulunmaktadır. Bu çerçevede firmaların sipariş emirleriyle ilgili yukarıdaki hususları dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yapmasını öneririz.

Yararlanılan Kaynaklar :

1-    488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu

2-     17 Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği

3-     Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 01.11.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1360-955 Sayılı Özelgesi

20.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM