YAZARLARIMIZ
Mesut Zurnacı
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
mesut.zurnaci@mzdenetim.com



Konut Teslimlerinde KDV Oranı

01.01.2013 tarihine kadar net alanı 150 m2’ye kadar olan konut teslimlerinin Katma Değer Vergisi oranı %1 idi. 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 01/01/2013 tarihinden itibaren  150 m2’den küçük olmasına rağmen, Büyükşehirlerde, inşaat kalitesi ve emlak vergi değeri  yüksek olan konut teslimlerinin %8 veya %18 katma değer vergisi oranıyla vergilendirilmesinin yolu açılmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ek  I Sayılı Listesinin (KDV Oranı %1 olanlar)  11. Sırasına göre; net alanı 150 m2’ye kadar konut teslimlerinin KDV oranı %1’dir. 150 m2 üzerindeki tüm konut teslimlerinde %18 KDV oranı uygulanmaya devam edecektir.

Bununla birlikte, 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 01/01/2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere; “Net alanı 150 m2’ye kadar konutlardan; 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyük şehirlerde (16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

a) Beş yüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde %8 vergi oranı,

b) Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde % 18 vergi oranı,

uygulanır.”

(2012/4116 sayılı BKK nın 7 nci maddesi ile eklenen fıkra. Yürürlük: Yapı ruhsatı 1/1/2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere 01/01/2013)

Dolayısıyla

Konut,


1- 150 metrekareden küçükse, 

2- Konut inşaat projesi Yapı Ruhsatı 01.01.2013 ve sonrası ise,

3-Büyük şehirdeyse,
4- Büyük şehirlerde ki rezerve yapı alanı, riskli olarak belirlenen yerler ileri sakli yapıların bulunduğu yerlerde değilse,

5-Lüks ve ya birinci sınıfin şaatsa,


a) Konut bu şartların (5 madde halindeki şartların hepsi) tümünü sağlıyorsa VE Emlak Arsa birim metre kare vergi değeri 500 TL.  Ile 1.000 TL.arasında ise (1.000 TL. Hariç) KDV Oranı  %8

b) Konut yine bu şartların (5 madde halindeki şartların hepsi) tümünü sağlıyorsa VE Emlak Arsa birim metre kare vergi değeri  1.000 TL.  veya üzerindeise  KDV Oranı  %18 olacaktır.

c) Konut bu şartların (5 madde halindeki şartların hepsi) tümünü sağlıyorsa VE Emlak Arsa birim metre kare vergi değeri  500 TL.' ninaltındaise  KDV oranı; %1 olacaktır. Çünkü budurum da 1 sayılı listenin 11. sırasına göre 150 m2’den düşük konut olarak işlem görecektir.

d)Konut, bu beş şarttan herhangi birini sağlamıyorsa VE net 150 metre kareden düşük bir konut saoranı %1 olur. Çünkü yine budurum da 1 sayılı listenin 11.sırasına göre hareketedilecektir.

e)      Konutun net alanı 150 metre kareden büyükse zaten her halükarde KDV oranı %18 olacaktır.

-         İnşaat Bitmeden Satışı Yapılan Arsa Payı veya Kat İrtifaklarının Durumu :58 Nolu KDV sirkülerine göre;konut olarak projelendirilen, inşaat ruhsatı da konut olarak alınan inşaatların henüz tamamlanmadan arsa payı veya kat irtifakı üzerinden satışları da konut sayılmakta ve net alanı dikkate alınarak aynı şekilde işlem görmektedir.

-         150 Metrekarenin Nasıl Hesaplanacağı :Konut net alanın hesaplanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği 30 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “E” bölümünde açıklanmıştır. Buna göre :

“…….. 9 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 1. bölümünde, net alan deyiminin "konut içerisinde duvarlar arasında kalan temiz alan" olarak tanımlanan faydalı alanı ifade ettiği, plan ve proje gereği konut dışında bir amaçla kullanılacak bölümleri de ihtiva eden inşaatlarda istisnanın sadece konut olarak kullanılacak bölümlere uygulanacağı açıklanmıştır.

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu gibi yerlerin istisna karşısındaki durumu konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşıldığından bu konuda aşağıdaki şekilde hareket edilmesi uygun görülmüştür.

1. Balkon, kömürlük, garaj, asansör boşluğu ve benzeri yerler, konutlardan ayrı olarak kullanılmaları mümkün olmadığından prensip olarak istisna kapsamı içinde mütalaa edilecektir.

2. Bu yerlerin 150 m2'lik sınırın hesabında ne ölçüde dikkate alınacağı ise 3 Seri No.lu "Konut İnşaatı ve Yatırımlarda Vergi, Resim, Harç Muafiyet ve İstisnası" Genel Tebliğinin 4. bölümündeki açıklamalara göre belirlenecektir.

"Halk konutu standartları"nın değişik 3 ve 4. maddelerine atıfta bulunan bu açıklamalara göre;

a) Faydalı alan konut içerisinde, duvarlar arasında kalan temiz alandır.

b) Faydalı alan genel olarak duvar yüzlerinde 2,5 cm sıva bulunduğu kabul edilerek, proje üzerinde gösterilmiş bulunan kaba yapı boyutlarının her birinden 5'er cm. düşülmek suretiyle hesaplanır.

Ancak konutlarda kapı ve pencere şeritleri, duman ve çöp bacası çıkıntıları, ışıklıklar ve hava bacaları; karkas binalardaki kolonların duvarlardan taşan dişleri; bir konuttaki balkonların veya arsa zemininden 0,75 m.den yüksek terasların toplamının 2 m2'si çok katlı binalarda yapılan çekme katların etrafında kalan ve ticaret bölgelerinde zemin katların komşu hududuna kadar uzaması ile meydana gelen teraslar; çok katlı binalarda genel giriş, merdiven, sahanlıklar ve asansörler; iki katlı tek ev olarak yapılan konutlarda iç merdivenlerin altında 1,75 m. yüksekliğinden az olan yerler; bodrumlarda konut başına bir adet, konutun bulunduğu bina dışında konut başına 4 m2'den büyük olmamak üzere yapılan kömürlük veya depo; kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı ve kalorifer dairesi, müşterek hizmete ayrılan depo, çamaşırlık; bina içindeki garajlar ile bina dışında konut başına 18 m2'den büyük olmamak üzere yapılan garajlar, faydalı alan dışındadır.

Bina dışındaki kömürlük ve depoların 4 m2'yi, garajların 18 m2'yi aşan kısmı, ait oldukları konutun faydalı alanına dahil edilirler.

09.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM