Dünyayı alt üst eden Kovid-19 virüsü maalesef ülkemizi de derinden etkilemiş ve etkilemektedir. Virüs nedeniyle kısa sürede ekonomimizde ciddi daralmalar başlamış, birçok iş yeri şimdiden kapanmış, bazı iş yerleri işçilerini ücretli izne çıkarmış, imalat sanayi de çoğu yerde yarı kapasiteye zorlanmaktadır.
Virüsün yarattığı sıkıntıları aşmak için her geçen gün yeni tedbirler alınmaktadır. Devlet daralmakta olan ekonomiyi rahatlatmak için yeni yeni teşvik paketleri hazırlayıp uygulamaya koyarak mükelleflerin/vatandaşların sıkıntılarını hafifletmeye çalışmaktadır.
Alınan ekonomik ve mali tedbirler mükelleflerin ve vatandaşların psikolojilerine bir nebze olsun olumlu yönde etkilemektedir. Sağlanan teşvikler yeterli midir? Bu konu devletin elindeki olanaklarla değerlendirildiğinde kimilerine göre yetersiz kalmakta kimilerine göre şu an için yeterli olmasa bile firmalara nefes aldıracak düzenlemeler olarak düşünülmektedir.
Biz firmalara sağlanan ekonomik destekler dışında vergi hukuku alanında sağlanan destekler içerisinde halen devam eden VERGİ İNCELEMELERİ konusunda mükelleflere rahatlatacak bir uygulamanın/düzenlemenin bulunmaması nedeniyle bir düzenlemenin yapılmasının sıkıntıların aşılması açısında yaralı olacağı kanısındayız.
Bu konuda yapılacak biz düzenlemenin mükellefleri psikolojik yönden rahatlatacağı, insanların sıkıntılarını aşmada destek olacağı düşünülmektedir.
Mükellefler piyasanın daralması nedeniyle bir kısmı işyerlerini kapatmış bir kısmı ayakta kalmanın mücadelesini verirken bir kısmı da yarım gün çalışır duruma gelmiştir. İmalat yapan firmalarda işçilerine kimisi ücretli izne çıkarmış kimisi işçi çıkarma yoluna gitmiştir.( son düzenlemede işçi çıkarma yasaklanmış hale getirilmiştir) bu şekildeki tedbirlerle ayakta kalma savaşı verilmektedir.
Mükellefler günlük işlerini yapabilme alacak-borç, ödeme -tahsilat dengelerini korumak için mücadele verirlerken bir taraftan da vergi inceleme taleplerini yerine getirme huzursuzluğu yaşamaktadırlar.
Vergi incelemeleri genelde iş yerinde değil dairede yapılmaktadır. İnceleme elemanı mükellefin inceleme dönemine ait defter ve belgelerini isteyip inceleme başladıktan sonra " şu bilgileri listeleyip fazla ise CD'ye yükleyip getirimisin," devam eden günlerde "su bilgileri şu güne kadar getirimisin vs " gibi bilgilerin her talep edildiğinde mükelleflerde bozulan psikolojilerini daha da olumsuz hale getirmektedir.
Yoğun evrak sirkülasyonu olan ve virüs nedeniyle eksik personel kapasitesi ile çalışan firmalarda geçmiş yıllara ait bilgilerin hazırlanarak inceleme elamanına sunulması sıkıntılar yaratmaktadır.
Gelir idaresinin son iç genelge ile yaptığı düzenlemede tebligatların, uzlaşmaların belli bir süre ertelendiği düşünüldüğünde devam eden vergi incelemelerinin de belli bir süre ertelenmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.
15.04.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.