YAZARLARIMIZ
Merve Voyvot
Bilim Uzmanı
mrvvoyvot@gmail.com



İş Kazasını SGK’ya Bildirmemek Kimin Suçu?

İş kazası nedir?

Kişinin çalışma hayatında 5510 sayılı Kanunda sayılan hallerden birinde meydana gelen ve sigortalıyı bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaydır.

5510 sayılı Kanunda sayılan iş kazası halleri ise şunlardır:

  • Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, 
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle,
  •  Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
  • Hizmet akdi ile çalışan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, 
  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen olaylardır.

İş Kazası Sigortası Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?

  • Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a)
  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b)
  • Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışanlar
  • Aday çırak, çırak ve stajyerler,
  • Harp Malulleri ile Vazife Malullüğü aylığı bağlanmış malullerden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar
  • Türkiye İş Kurumu kursiyerleri
  • Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
  • İntörn öğrenciler
  • Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılar
  • Ek 9 uncu maddede belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar

İş kazasından sonra ki işe dönüşlerde, işe başlamadan önce iş kazası sonrası eğitimi verilmelidir. 6331 sayılı İş Kanunun 17. Maddesinde(4) “İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

İş kazasının Sosyal Güvenlik kurumuna bildirim süresi 6331 sayılı iş kanunun 14. Maddesi 2/a “iş kazalarının kazadan sonraki üç iş günü içinde” şeklinde belirlenmiştir. İş kazası gerçekleştikten sonra 3 iş günü içinde SGK’ya bildirme zorunluluğu vardır işverenin.

Bildirmeme cezası var mı?

4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların iş kazası geçirmeleri hâlinde, belirtilen sürelerde işverence bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin Kuruma yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği Kurumca işverenden tahsil edilir. Ayrıca işverene idari para cezası uygulanır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre 2024 yılında İş kazası bildirmeme veya geç bildirme cezası;

İş Yeri Tehlike Sınıfı

10 Kişiden Az

10-49 Kişiye Kadar

50 Kişiden Fazla

Az Tehlikeli

"24.607,00

"24.607,00

"36.910,00

Tehlikeli

"30.758,00

"36.910,00

"49.214,00

Çok Tehlikeli

"36.910,00

"49.214,00

"73.821,00

İş kazasını SGK’ya bildirmek işverenin yükümlülüğündedir. Bildirim yapılmadığı takdirde SGK cezası işverene kesecektir.

İş Kazası Meslek Hastalığı E-Bildirim Ekranı

Çalışan sigortalıların iş kazası bildirimlerini kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ya 3 iş günü içinde bildirmek zorundadır. SGK’ya bildirim yapacağı ekranı (https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/gooKullaniciLogin.do) görsel 1 de gösterilmektedir.

Çalışan iş kazası geçirdiğini işverenden saklaması veya iş saati dışında hastaneye giderek iş kazası geçirdiğini bildirmesi ve işverene bilgi verilmemesi halinde işveren cezayı yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. Bu sebeple görsel 1 deki ekranı kontrol etmek cezası yaptırımlardan işvereni koruyacaktır. Ayrıca işveren ve işveren vekili (bölüm müdür ve amirleri) işçileri gözetmek ve bölümünde gerçekleşen olayları takip etmekle yükümlüdür.

SONUÇ

İşveren işçiyi gözetme yükümlülüğü vardır. Yani iş kazası ve meslek hastalıklarını önleme, bu konularda bilgilendirme ve eğitme şeklindedir. İş kazası bildirme yükümlüğü işverene aittir.

İş yerinde çeşitli nedenlere meydana gelen iş kazalarında işveren  "iş kazası tutanağı” tutması gerekir. İş kazası tutanağı hazırlamakla yükümlü olan kişi işveren veya işveren vekilidir.

İş Kazası Olması Halinde Yapılması Gerekenler

  • Bağlı bulunulan kolluk kuvvetlerine ve sağlık ekiplerine derhal haber verilmeli,
  • Kaza mahali fotoğraflanmalı ve iş kazası yer korunmalıdır,
  • iş kazası tutanağı tutulmalı ve olayı gören şahitlerin ifadelerine yer verilmelidir.
  • İşveren veya İşveren Vekili kaza meydana geldiği günden itibaren 3 iş gününde SGK ya bildirim yapılması gerekmektedir.

12.11.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM