YAZARLARIMIZ
Menderes Çetin
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
menderescetin@hotmail.com



Covid-19 Sebebiyle Alınan Hibe Desteğinin Vergisi İsteniyor

Hükümetimiz, ülkemizde Mart 2020 döneminde başlayan pandemi tedbirleri kapsamında zaman zaman bazı sektörlerdeki işyerlerine kapatmış, ticari faaliyetlerine ara vermesini sorunlu tutmuştu. Bunun bir sonucu olarak ta gelir kaybına uğrayan esnaf/işverenler için çeşitli hibe destekleri yürürlüğe konulmuştu.

22/12/2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ kapsamında, Covid-19 salgınıyla mücadelede tedbirlerden etkilenen esnaf ve sanatkârlara 3 ay süreyle verilen 1.000 TL'lik hibe desteği de yukarıda bahsi geçen desteklerden biridir.

Esnaf ve sanatkarlara verilen bu hibe desteğinin esnaf ve sanatkarlar tarafından beyan edilecek kazanca dahil edilip edilmeyeceği tereddüt konusu olmuştur.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sinai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, aynı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, ticari kazancın tespitinde iki temel ilke geçerlidir. Bunlar "dönemsellik ilkesi" ile "tahakkuk esası ilkesi" dir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Bu esas dikkate alındığında bir gelir veya gider unsurunun özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönemin kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen 24.02.2022 tarih E-62030549-120[37-2021/722]-221186 sayılı özelgede; “Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ticari faaliyetiniz nedeniyle Covid-19 nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.”  görüşü yer almıştır.

Kısıtlı süre ve miktar ile verilen hibe desteklerinin amacının pandemi tedbirleri kapsamında ticari faaliyeti durdurulan ve gelirlerinde azalma olan esnaf ve sanatkarların bir nebze kayıplarının telafi edilmesine yönelik olduğu dikkate alındığında bu tutarın esnaf ve sanatkarların kazancına eklenmesi ve bu (hibe tutarının dahil olduğu) kazanç üzerinden vergi istenilmesinin amaca uygun olmadığını değerlendirmekteyiz.

Her ne kadar vergi mevzuatımıza göre varılması gereken sonucun bu olduğu değerlendirilse de geçici bir düzenlemeyle pandemi tedbirleri kapsamında idare tarafından verilen hibelerin vergilendirilmemesi sağlanabilir.

17.03.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM