Bu yazıda özellikle enflasyonist ve kur artışı olan bir ekonomide yapılacak yatırımların karlılık analizinde dikkat edilmesi gereken genel hatlar üzerine kısa notlar,
“Yatırım projelerinin finansal değer yarattığına nasıl karar verebilirim? Yatırım projelerinde gelecekteki beklenen nakit akışlarını bugüne indirgerken hangi iskonto oranı kullanmalıyım? Riske göre ayarlanmış iskonto oranı nedir? Risksiz faiz oranı nedir? Risk primi nedir? Beta katsayısı Nedir?” gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Bu yazı size yatırım projelerinin kabul edilebilirliği hakkında bir vizyon sağlayabilir.
NBD = Net Bugünkü Değer
NA1,NA2… = 1.Dönem sonundaki Nakit Akışı, 2.Dönem sonundaki Nakit Akışı…
İskonto Oranı (r) = Risksiz getiri oranı + Risk Primi
1) Projenin bugünkü değeri sabitken gelecekteki beklenen nakit akımları artar,
2) Projenin gelecekteki beklenen nakit akımları belliyse yani sabitse, projenin bugünkü değeri azalır.
Birinci maddeye örnek verirsek; zorunlu tüketim mallarını tekel üretim ve satış yapan bir fabrikanın bugünkü değeri sabitken gelecekteki nakit akımlarının artışını bekleriz.
İkinci maddeye örnek verirsek; kur ve enflasyon riski sürekli artan bir ortamda taahhütlü, hakedişe bağlı projelerin beklenen bugünkü getirisinin azalışını bekleriz.
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM) ne göre iskonto oranı şu şekilde bulunur;
İskonto Oranı (r) = (Risksiz faiz oranı) + (Piyasa risk primi) x (Beta)
İskonto Oranı (r) kısaca Risksiz getiri oranı ile Risk Priminin toplamından oluşur. Peki risksiz getiri oranını ve risk primini nasıl belirlerim bunlardan bahsedelim
Risksiz getiri oranı her ülkenin para biriminde o para birimini yaratma yetkisi olan merkez bankası faiz oranlarıdır. Ancak merkez bankalarının faiz oranları kısa vadeli olduklarından ve her vade için uygulamada görülmediklerinden vadeye karşılık gelen yine o para birimindeki hazine bonosu veya devlet tahvilleri getirileri uygulamada risksiz getiri oranı olarak kabul edilirler. Varlığın ömrü boyunca geçerli olan faiz oranı, genelde şirketler için Projenin ömrü süresince geçerli olan, mesela 10 yıllık bir projede 10 yıllık devlet hazine bonusu ya da tahvil faizi oranı kullanılarak bulunan değerdir. Eğer yabancı para birimi kullanıyorsak para biriminin ait olduğu devlet hazine bonusu ya da tahvil faizi oranı kullanılarak bulunan değerdir.Mesela bugünlerde (2018 Kasım Ayı) TR 10 yıllık tahvil faiz oranları16.69 ve ABD 10 yıllık tahvil 3.63 dolaylarındadır.
Risk primi, piyasa getirisi oranı ile risksiz getiri oranı arasındaki farkın, beta ile çarpılması sonucu bulunan değerdir.
Diğer bir anlatımla Risk Primi projenin genel piyasa endeksine göre riskidir, piyasa portföyünün getiri oranlarında meydana gelen değişmelere bağlı olarak, proje getirilerinde meydana gelen değişiklikler arasındaki ilişkiyi gösteren ölçüdür.
Örneklersek;
Risksiz getiri oranı % 16 ve piyasa faiz oranı % 24, beta değeri 1,5 olan bir projemiz varsa, risk primi (% 24 -% 16) x 1.5, ya da % 12’dİr.
Beta katsayısı, projenin piyasa riskine karşı duyarlılığını(volatility) göstermektedir.
ß=1 ise proje getirisinin hareketi piyasayla aynı (ortalama risk)
ß<1 ise ise proje getirisinin hareketi piyasadan daha yavaş (az riskli, düşük volatilite)
ß>1 ise ise proje getirisinin hareketi piyasadan daha hızlı (daha riskli, yüksek volatilite)
Ancak unutulmamalıdır ki finansal açıdan karlılık yaratmayan yatırımlar kabul edilemez diyerek işletmelerin sosyal sorumluluğunu reddetmiş oluruz.. Yatırım finansal açıdan karlılık yaratmasa da, finansal piyasalardan daha düşük beklenen getirisi olsa da, sürdürülebilirliği olan yatırımlar ülkemizin kalkınmasında, işsizliğin azalmasında, sanayileşmede, gelişmede, kurum kültürünü yeni nesillere aktarmada ya da değerlerinizi yaşatmada başlıca sorumluluklardır.
20.02.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.