Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulama kapsamına ilişkin olarak 14/11/2012 tarihli toplantısında aldığı kararı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu karar ile başta muhasebe meslek mensuplarına ve şirket yöneticilerine 01.07.2012 tarihinden beri beklenilen mesajını iletmiştir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (yeni) Madde/88 ve Geçici Madde/6-1 hükümleri uyarınca, bilanço usulünde defter tutan işletmeler, 01.01.2013 tarihinden itibaren bireysel ve konsolide finansal tablolarını ve dipnotlarını düzenlerken, finansal tablolardan yararlanacak olan hedef kitle olarak yatırımcıların ve finansman sağlayıcıların (borç ve kredi verenlerin) daha fazla bilgi edinmeleri için Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan, TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA, KAVRAMSAL ÇERÇEVEDE YER ALAN MUHASEBE İLKELERİNE VE BUNLARIN AYRILMAZ PARÇASI OLAN YORUMLARA UYMAK VE BUNLARI UYGULAMAK ZORUNDADIR.
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından belirlenen şirketler, 01/01/2013 tarihinden itibaren, münferit ve konsolide finansal tablolarını TÜRKİYE RAPORLAMA STANDARTLARINA (TFRS) UYGUN OLARAK RAPORLAYACAKLARDIR. İŞLETMELER TARAFINDAN HAZILANAN TEMEL FİNANSAL TABLOLAR; 1- BİLANÇO, 2- GELİR TABLOSU, 3- NAKİT AKIŞ TABLOSU, 4- ÖZKAYNAK DEĞİŞİM TABLOSU, 5- DİPNOTLAR şeklinde hazırlanacaktır.
01.01.2013 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu, Muhasebe Sistemi Genel Tebliği ve Tek Düzen Hesap Planına uygun olarak üretilen finansal tabloların; Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) hükümlerine uygun olarak hazırlanıp kamuoyuna sunulacaktır. Muhasebe Standartlarındaki en önemli unsur finansal tablolarda yer alan kalemlerin “Gerçeğe Uygun Değer” ile raporlanmasıdır. Başka anlatımla Türkiye Muhasebe Standartlarındaki düzenlemeler ile Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri önemli ölçüde farklılıklar yer almaktadır.
Ayrıca 01.01.2013 tarihi itibariyle 2011 ve 2012 hesap dönemlerine ait finansal tabloların TMS/TFRS ilk geçiş uygulaması yapılacaktır. İlk geçiş uygulaması ve 2013 yılında TMS/TFRS uygulaması sonucu ara dönemlerde ve yılsonunda hazırlanan temel finansal tablolarda yer alan kar/zarar tutarı ile Vergi Usul Kanunu’na göre tutulan defterlerden üretilen temel finansal tablolarda ki kar/zarar tutarları farklı olabilecektir.
Söz konusu standartların hatasız uygulanmasından, en başta 3568 sayılı yasaya göre yetki almış Serbest Muhasebeci/Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler ile işletmelerde ki finans/bütçe yöneticileri uygulanacak yeni sistemi öğrenmeleri/anlamaları zorunludur. Standartların 2-3 günlük eğitim çalışmaları ile öğrenilmesi/öğretilmesi, beklenmemelidir. Her standardın uygulamaları ile mevcut sistem, birlikte ve ayrı ayrı ele alınarak özümsenmesi için uzun süreli eğitimler yapılması zorunludur. Söz konusu eğitimlere katılanların/katılacakların, her yeni eğitim çalışmasında önceki eğitimi tamamlayan nitelikte, bir seri eğitim planlanması ve eğitim çalışmalarını aksatmadan takip edilmesi önemle önerilir. Bu önerimi kabul etmeyenler veya geç fark edenler TMS/TFRS durağında inmek zorunda kalabilirler.
21.11.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.