Toplum Yararına Programları, ekonomik kriz, özelleştirme, ekonomik yapılanma, doğal afetler ve işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, çalışma hayatından uzun süre ayrı kalarak maddi sıkıntıya düşmelerini önlemek, çalışma alışkanlık ve disiplinlerini yitirmemelerini, kısa süreli istihdam ve eğitimlerini sağlamak üzere doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş veya hizmetin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından yürütülen programlardır.
Toplum Yararına Programlarında görevlendirilebilmek için İŞKUR’a kayıtlı olup 18 yaşını tamamlamış olmak zorunludur. Emekli ve malul aylığı alanlar ile açık öğretim haricinde öğrenci olanlar ise Toplum Yararına Programlarına katılamazlar. Aynı zamanda İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) yararlanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz. Bununla birlikte mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler ve yararlandığı TYP bittikten sonra İŞKUR tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramazlar.
Katılımcıların Toplum Yararına Programlarına devamı zorunludur. Öte yandan katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresince 14 gün ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.
Toplum Yararına Programlarında görevlendirilenler Asgari ücret (2.020,90 TL) düzeyinde ücret alırlar. 5510 Sayılı Kanun İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Programlarından yararlananların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler uygulanacağı öngörmüştür. Bir başka ifadeyle programa katılanlar eski tabiriyle SSK sigortalısı olurlar.
Haftalık 45 saatlik çalışmanın yapıldığı Toplum Yararına Programlarında İŞKUR işveren sayılmaz. Bu nedenle TYP katılımcılarının işvereni yüklenicidir. Dolayısıyla katılımcıların sigortalı bildirimleri de toplum yararına çalışma yapan işyeri tarafından yapılır.
TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir. Bununla birlikte bir katılımcı TYP’den toplamda en fazla 24 ay yararlanabilir.
05.12.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.