YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



SGK Teşviklerinde Yasaklılık Ne Zaman Başlar ?

İşçi maliyetlerindeki sosyal güvenlik primi harcamaları payının yüksekliği iş ve sosyal güvenlik mevzuatımızla ilgili en sık ve en yüksek sesle dile getirilen yakınmaların başında gelir. Bu yakınmaları dikkate alan kanun koyucu gerek kayıtlı sigortalılığın desteklenmesi ve gerekse dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması ile bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını teminen özel sektör işyeri işverenlerine çeşitli sigorta prim teşvik ve indirimlerinden yararlanma imkanı sağlanmıştır.

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRANA YAPTIRIM VAR

Kayıt dışı istihdam; çalışanların çalışmalarının ve/veya elde ettikleri ücret ve kazançların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına (vergi dairesi, sosyal güvenlik kurumları vb.) hiç bildirilmemesini ya da gün veya ücret olarak eksik bildirilmesini ifade eder. Kayıt dışı, sigortasız işçi çalıştıran işveren idari para cezası ile karşı karşıya kalabileceği gibi, sigorta prim teşviklerinden yasaklı hale de gelebilmektedir.

%1’LİK İSTİSNADA 5 KİŞİ SINIRI VAR

Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen işverenler 5510 sayılı Kanun, 3294 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanunda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanmayacaklardır. Ancak beş kişiyle sınırlı olmak üzere çalıştırılan toplam sigortalı sayısının %1’ini aşmayan sayıda sigortalı için ihlali tespit edilen işverenler yasaklama kapsamında olmazlar.

İLK TESPİTTE BİR AY YASAK VAR

Yasaklama kapsamına giren işyerlerinden çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen veya sahte sigortalı bildiriminde bulunan işverenlerin bu ihlalleri,

- Denetim sonucu anlaşılıyorsa, tutanak tarihini,

– Mahkeme ilamından anlaşılıyorsa, mahkemenin kesinleşmiş karar tarihini,

– Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan anlaşılıyorsa, söz konusu yazıların SGK’ya intikal tarihini, takip eden ay başından itibaren ilk tespitte bir ay süreyle teşviklerden yararlanamaz.

TEKRARINDA YASAK BİR YIL

İlk tespit tarihinden itibaren üç yıl içinde tekrar eden ve yasaklama kapsamına giren her bir tespit için tespit tarihini takip eden aybaşı itibariyle birer yıl süreyle yukarıda belirtilen sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaktır.

BAZI TEŞVİKLER İÇİN FARKLI YAPTIRIMLAR UYGULANIR

5510 Sayılı Kanun Sigorta Primi Teşviklerinden bazıları için özel hükümler düzenlemiştir. İlke olarak çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen veya sahte sigortalı bildiren işyerleri teşviklerden yasaklı hale gelir. Ancak kurala istisna olan durumlarda mevcut olup örneğin: bildirilen sigortalının fiilen çalıştırılmadığına yönelik tespitlerde 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu (6111) ve geçici 15 inci maddeleri (6645) ile 3294 sayılı Kanunun Ek 5 inci maddesi uyarınca verilen teşviklere yasaklama getirilmez. Öte yandan Asgari Ücret Desteği gibi kimi teşviklerde ihlalin sırası yahut kişi sayısına bakılmaksızın tüm yıl için yaptırım uygulanır.

24.09.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM