1111 sayılı Askerlik Kanununun uyarınca bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak asker adayları 21 gün boyunca devam edecek zorunlu temel eğitime tabi tutulmaktadırlar. Kanununun geçici 55. maddesinde temel askerlik eğitimi süresinde çalışanların aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları öngörülmüştür. Öte yandan işverenler, yıllık izin hakkı bulunan ve askerlik görevini yerine getirmeye hazırlanan çalışanlarından bedelli askerlik süresi için yıllık izin talebiyle karşılaşmaktadırlar.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te işçiye hak olarak verilen ücretsiz izinler dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızasıyla kullanılması gerekmektedir. Ancak özel sektörde çalışanlar, bedelli askerlik hizmeti için işverenin rızası aranmaksızın ücretsiz izinli sayılacaklardır.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre (4/A) lı olarak çalışanlar bir işverene ait işyerinde hizmet akdine tabi olarak istihdam edilenlerdir. Bu işyeri, ister kamu isterse özel işyeri olsun eğer çalışan hizmet akdine tabi çalışıyorsa (4/A) kapsamında sigortalı olarak çalışıyor demektir. SGK (4/A) kapsamında çalışan sigortalı, askere gitmek için iş yerinden ayrıldığında sigortası sona erer. İşveren askerdeki sigortalının SGK bildirimini yapamaz onun adına prim yatıramaz. Yatırılması halinde bu bildirimin askerlik süresinde yapıldığının tespiti halinde yapılan bildirimler SGK tarafından iptal edilir. Ancak, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 78 inci maddesine göre; askerlik hizmetini yapmakta olanlara verilen sıhhi izinlerin üç aydan fazlası, normal izinlerin ise her yıl için bir aydan fazlası, firarda geçen süreler muvazzaf askerlik hizmetinden sayılmadığından, söz konusu sürelerde geçen sigortalı hizmetlerin değerlendirilmesi gerekmektedir.
2013/11 Sayılı Sigortalılık İşlemleri Genelgesinin Askerlik hizmetini yapmakta olanlara ilişkin işlemlerini düzenleyen bölümünde açıkça zikredildiği üzere erken terhis mahiyetinde izinli sayılanlar bu sürede çalıştıkları takdirde sigortalı sayılacaklardır. Hem sosyal güvenlik hakkına erişim hem de hakkaniyet bakımından doğru olan uygulama da kanaatimce budur
1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 55. maddesinde açık bir şekilde temel askerlik eğitimi süresinde çalışanların aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacakları öngörülmüştür. Söz konusu amir hükmün bedelli askerlik süresince ücretli izin kullanmayı mümkün kıldığını söylemek yersizdir. Öte yandan sosyal güvenlik mevzuatı muvazzaf askerlik döneminde istisnai durumlar hariç sigortalı olunmasında engel olarak durmaktadır. Ücretli izin günlerinin sigortalı olarak bildirilmesi zorunludur. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde bedelli askerlik süresince çalışana ücretli izin kullandırılması mümkün değildir.
18.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.