YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Fazla Tahakkuk Eden İPC’den Kurtulmak Mümkün!

Bir önceki yazımızda Sosyal Güvenlik Mevzuatında yer bulan idari para cezalardan iyi niyetli mükelleflerin korunması amacıyla geliştirilmiş olan yöntemlerden bahsetmiştik. Konuyla ilgili çok olumlu dönüşler aldık. Genellikle takipçi sorularına verdiğim yanıtları köşeme taşımıyorum ancak bu defa örneğimize benzer işlem yapılmasına rağmen ceza indiriminden faydalanamadığını söyleyen bir takipçimizin sorusuna verdiğim cevabı sizlerle de paylaşmak istedim.

İLGİNÇ BİR SORU

“Mehmet Hocam selamlar. Bir mükellefimiz adına 03.09.2018 tarihinde SGK’da işyeri tescil ettirdik. Ancak iş yoğunluğundan dolayı 03.09.2018 işe alınan çalışanın sigorta girişini yapmayı atlamışız. Bordroları yaparken hatayı fark ettik ve sigortalı işe giriş bildirgesini 08.10.2018 tarihinde vererek SGK’ya gidip ceza tebligatımızı aldık. Bize 08.10.2018 tarihinde tebliği edilen İdari Para Cezası’nı da aynı gün bankadan ödedik. Ancak cezamıza yalnızca ¾ indirimi yapılmıştı. Yani biz 1522 TL ödedik. Sizin yazınızdan sonra fazla ödeme yapıp yapmadığımız konusunda bizde tereddüt oluştu. Yanıtınız için şimdiden teşekkürler”. (Not: takipçimizin sorusunda yer alan şahsi bilgileri gizleyebilmek ve konunun herkes tarafından anlaşılmasını sağlayabilmek adına küçük ekleme ve çıkarmalarla yazı redakte edilmiştir.)

YENİ AÇILAN İŞ YERLERİNDE İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ VERME SÜRESİ

Sorunun cevabına geçmeden önce dayanak oluşturması bakımından ilk defa tescil edilen işyerlerinde işe giriş bildirgesinin verilmesi ile ilgili bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde işe alınacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi halinde sigortalı işe giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılacaktır.

Sorunuzdan hareketle 03.09.2018 tarihinde ilk defa tescil edilen işyerinizde çalışmaya başlayan sigortalınızın işe giriş bildirimini 03.10.2018 tarihine kadar yapmanız durumunda sigortalı işe giriş bildirgesi yasal süresinde verilmiş olacaktır.

İDARİ PARA CEZASINDA İNDİRİM ŞARTLARI

 5510 sayı Kanunun 102 inci maddesinin ikinci fıkrası gereği işe giriş bildirgesinin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi olması halinde, tebliğ edilen cezanın ¼ ' ünün ¾ 'ü tahsil edilecektir.

Sorunuzdan hareketle 03.09.2018 işe alınan sigortalının işe giriş bildiriminin verilebileceği son tarih olan 03.10.2018 tarihine 30 gün eklediğimizde 02.11.2018 tarihine kadar bildirgenin verilmesi durumunda tebliğ edilen cezanın ¼ ' ünün ¾ 'ü ödenerek cezadan kurtulmanız mümkün olacaktır.

FAZLA ÖDEME YAPMIŞSINIZ

Şu durumda 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi gereği işe giriş bildirgesinin süresinde verilmemesinin cezası olarak  ((2029,50 TL x ¼) x ¾ ) = 380,55 TL ödemeniz gerekirken siz 1522 TL ödemişsiniz. Konuyla ilgili işlem yaptığınız birimle irtibat kurmanız yerinde olacaktır.

05.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM