Sosyal Güvenlik Mevzuatında yer bulan idari para cezalarının mali yüklerinin azaltılması ve yıkıcı etki yaratmaksızın iyi niyetli mükelleflerin korunması amacıyla Kanun koyucu tarafından kimi tedbirler geliştirilmiştir. Bu tedbirler cezaya konu iş ve işlemleri süresi dışında kendiliğinden yerine getiren işverenler ile İPC konusu tutarı erken ödeyen mükellefleri diğerleri nezdinde avantajlı konuma taşımaktadır.
5510 sayı Kanunun 102 inci maddesinin ikinci fıkrası, 6270 sayılı Kanun ile '' Mahkeme kararına, Kurum denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelere ya da kamu idarelerinden alınan belgelere istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere, bildirgenin veya belgenin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (g), (h) ve (j) bentlerinde öngörülen cezalar dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır.'' denmektedir.
Kapsama giren idari para cezalarının tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma itiraz edilmeden ve yargı yoluna başvurulmadan ödenecek olması halinde, 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan '' İdari para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir.'' hükmü de dikkate alınarak, tebliğ edilen cezanın 1/4' ünün 3/4'ü tahsil edilecektir.
Kanun Metninden anlaşılacağı üzere sigortalıların işe giriş, işten ayrılışlarına ilişkin bildirimler ile işyeri bildirgesini süresi dahilinde SGK’ya vermemiş olan işverenlerin büyük cezalara maruz kalmamaları için mükelleflere ikinci bir şans tanınmaktadır. Konuyu işe giriş bildirgesi üzerinden örnekleyecek olursak:
“A” sigortalısını 01.11.2018 tarihinde çalıştırmaya başlayan işverenin kişinin işe giriş bildirgesini en geç 31.10.2018 tarihinde SGK’ya vermesi gerekmektedir. Örnekteki mükellefimiz bildirim yükümlülüğünü süresinde yerine getirememiştir. 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi gereği işe giriş bildirgesinin süresinde verilmemesinin cezası “1 Asgari Ücret Karşılığı” 2029,50 TL’dir. (Elbette denetim yahut mahkeme kararı neticesinde bir tespit söz konusuysa bu ceza “2 Asgari Ücret” olarak uygulanacaktır) 30.11. 2018 tarihine kadar sigortalı işe giriş bildirgesini SGK’ya veren işveren “1 Asgari Ücret” tutarındaki cezayı -kendisine tebliğ olunan idari para cezasını 15 gün içinde ödenmesi halinde- ((2029,50 TL x ¼) x ¾ ) = 380,55 TL ödemek suretiyle idari para cezası yükümlülüğünden kurtulmuş olacaktır.
23.11.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.