İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden teşekkül olunan Kısa vadeli sigorta kollarından sigortalıların kayıplarını önlemek için çeşitli parasal yardımlar ve haklar sağlanmaktadır. Bugünkü yazımızda bir çerçeve mahiyetinde “4/1-A” (SSK) sigortalıları ile “4/1-B”(BAĞ-KUR) sigortalılarının kısa vadeli sigorta kolları karşısındaki durumlarını ele almaya çalışacağız.
a-Sigortalıya Geçici İş Göremezlik Süresince Günlük Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin Verilmesi,
b-Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması,
c-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması,
ç-Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi,
d-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi,
olarak sıralanmıştır [1].
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılanların iş kazası ile meslek hastalığı halinde ödeneklerden yararlanabilmeleri için, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olmaları gerekmekteyken “4/1-A” sigortalıları için böyle bir şart aranmamaktadır.
Hastalık haline bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için; a-İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, b-İstirahatin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, c-Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimler veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması gerekmektedir. “4/1-B” sigortalıları hastalık sigorta kolundan yapılan yardımlardan yararlanamamaktadırlar.
1.Geçici İş Göremezlik Ödeneği
Sigortalı kadına analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahate bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenir.
2.Emzirme Ödeneği
Analık sigortasından sağlanan diğer bir hak da emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği ödenir. Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) verilir.
Analık Sigortasından Yararlanma Şartları
“4/1-A” sigortalıları ile “4/1-B” sigortalılarından şirket ortağı olanların dışında kalanlara
geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;
-Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
-İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması,
-İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması,
-Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması,
-Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanların analıkları halinde, ayrıca genel sağlık sigortası dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gereklidir.
[1] “Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları” 2016/21 SGK GENELGESİ
26.04.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.