YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Her Nezaketsiz Davranış Mobbing Değildir

Son yıllarda işyerinde mobbinge maruz kaldığı iddiasıyla pek çok çalışan Mahkemelere başvurmaktaydı. Feshin işçi tarafından haklı nedene dayanmasına gerekçe yapılan mobbing konusunda arabulucuların da oldukça başvuruyla karşılaştıklarını duyuyoruz. Peki nedir bu mobbing? Dilerseniz konuya birkaç farklı açıdan bakalım.

ILO nasıl tanımlıyor?

Uluslararası Çalışma Örgütü mobbingi; “bir veya bir grup işçiyi sabote etmek için yapılan, zalimce, kötü niyetli, intikamcı, aşağılayıcı ve eleştirici tavırlarla kendini gösteren davranış biçimi” olarak tanımlıyor.

Hangi saldırı mobbing olarak sayılır?

Bir çalışanın şerefine, kişiliğine, karakterine, inancına, değerlerine, yeteneklerine, tecrübelerine, birikimlerine, düşüncelerine, etnik kökenine, yaşam biçimine, kültürüne… topluca bir saldırı söz konusu olduğunda kişinin mobbinge, maruz kaldığını söyleyebiliriz

Mobbing yöntem olarak hangi eylemleri içerir?

Mobbinge konu saldırının dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, toplum önünde küçük düşürme, hafife alma, karalama, kötüleme ve yok sayma gibi kişiyi zihinsel, ruhsal, fiziksel ve bedensel olarak etkileyebilecek eylemlerle yapılması gereklidir.

Yargıtay ne diyor?

Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 07.07.2017 tarih ve 2017/8155 E ve 2017/16633 k sy kararında:

“Somut olayda, mobbingin yukarıda açıklanan unsurları bulunmadığı gibi davacı tanıklarından …, davacıya baskı yada mobbing uygulanmadığını beyan etmiştir. Davalı tanıkları da davacının görevlerini gereği gibi yapmadığını, bu nedenle uyarıldığını, işin yürütümünü aksattığına dair beyanda bulunmuşlardır. Ancak Süreklilik göstermeyen, belli aralıklarla sık sık tekrarlanmayan, ara sıra münferit olarak meydana gelmiş birkaç haksız, kaba, nezaketsiz veya etik dışı davranış mobbing olarak nitelendirilemez.”

Demek suretiyle mobbingin bir yahut birkaç defalık eylemlerin değil sürekli bir saldırının sonucu olacağını belirtmiştir.

12.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM