YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



İş Başı Eğitim Programı ve Muhtemel Hatalar (II) Katılımcılara Fazla Çalışma / Fazla Sürelerle Çalışma Yaptırılması

Başlangıç yazımızda işbaşı eğitim programının haftada en fazla 6 gün ve haftalık çalışma süresi maksimum 45 saat olarak uygulanması gerektiğini, günlük çalışma süresinin ise ara dinlenme ve yemek arası hariç en az 5 en çok 8 saat olabileceğini belirtmiştik.

FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA

Haftalık 45 saati aşan çalışmalar ile bu sürenin altında olsa bile günlük 11 saatin üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Özel sözleşmeler marifetiyle haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği işlerde belirlenen haftalık çalışma süresinin aşılması durumunda 45 saate kadar olan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışmadır.

KATILIMCI MESAİYE KALAMAZ

İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarının çalışma saatleri açık şekilde belirlenmiştir. Katılımcılara haftalık 45 saatten fazla çalışma yaptırılamaz. Fazla çalışmanın oluşması için bir diğer şartta günlük 11 saatin üzerinde çalışmaktır ki katılımcı günde 8 saatten fazla çalıştırılamayacağı için fazla çalışma yapması yani mesaiye kalması mümkün olmayacaktır.

KATILIMCI FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞAMAZ

Yukarıda da belirtildiği üzere fazla sürelerle çalışmadan bahsedilmesi ancak iş gören işveren ilişkisini düzenleyen bir sözleşmenin varlığıyla mümkündür. İşbaşı Eğitim Programı katılımcısıyla programın düzenlendiği işyeri arasında böyle bir hukuki ilişki söz konusu değildir. Bu nedenle katılımcının fazla sürelerle çalışması mümkün değildir.

FAZLA ÇALIŞMA TESPİT EDİLİRSE NE OLUR?

İşyerinde işbaşı eğitime yapılan katılımcılara fazla çalışma yaptırıldığı tespit edilirse, Aktif İş gücü Hizmetleri Yönetmeliği’nin 58. Maddesinde yer alan sözleşmede belirtilen hususlara uyulmaması, gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasının tespiti nedenleri ile İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı sözleşmesini feshedebilir.

ANGARYA YASAKTIR

İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarının tip sözleşmede belirlenmiş olan sürelerden fazla çalıştırılması durumunda katılımcılara bu sürelerin karşılığı olarak maddi menfaat temini gerekir. Bilindiği üzere karşılığı verilmeden yaptırılan iş angaryadır ve angarya Anayasa Md.17’ye göre yasaktır.

FAZLA ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI ÜCRETTİR

Fazla çalışma yaptırılan İşbaşı Eğitim Programı katılımcısı mesai yaptığı süre için ücret hak etmeye başlar. Ücret ise iş sözleşmesinin bir sonucudur. Esas itibariyle hizmet akdi olmaması gereken iki taraf arasında fazla mesai ücreti nedeniyle hizmet akdinin oluşması SGK ve Vergi yükümlülükleri açısından büyük sorunlara yol açacaktır.

22.03.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM