YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



İşbaşı Eğitim Programı ve Muhtemel Hatalar (I)

İŞKUR, işsizliğin azaltılması için aktif iş gücü piyasası yönelik çeşitli programlar yürütmektedir. İşte bu programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı ile işsizlerin, sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini hedeflenmektedir.

İŞKUR CEP HARÇLIĞI VERİYOR

Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmakta olan işbaşı eğitim programlarında katılımcılara İŞKUR tarafından günlük 61.65 TL katılımcı zaruri gideri ödenmektedir. Ancak zaruri gider ödemesi, öğrenciler için 46.23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30.82 TL tutarında uygulanmaktadır.

GELECEĞİN MESLEKLERİ AVANTAJLI

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programları süre olarak daha uzun olup katılımcı zaruri gideri daha yüksek tutarda ödenecektir. Buna göre 9 ay uygulanacak olan ve geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenecektir.

İEP KATILIMCISINI İSTİHDAM EDEN İŞVERENE TEŞVİK VAR

31.12.2018 tarihine kadar başlayacak olan İşbaşı Eğitim Programlarını tamamlayan 18-29 yaş arası kişileri, programı tamamladıkları meslekte ve programı tamamladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde istihdam eden işletmeler 2018 yılında yararlandıkları her bir çalışan için 416,05 TL (asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primlerinin işveren payı)  sigorta prim teşvikinden yararlanırlar.

SÜRELER SEKTÖRE GÖRE DEĞİŞİYOR

İEP Katılımcısının işe alındığı edildiği tarih itibarıyla bir önceki takvim yılının ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam eden özel sektör işverenlerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermeleri durumunda 42 ay, diğer sektörlerde yer almaları halindeyse 30 ay süresince sigorta prim teşvikinden yararlanmaları mümkündür.

İŞLETMELERDE KATILIMCIYA MADDİ DESTEK SAĞLAYABİLİR

Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin (yemek, ulaşım, giyecek yardımı, burs vb.) yapılması mümkündür. Ayrıca bu ödemeler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40. Maddesi gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilmektedir.

İŞLETMELERİN KATILIMCIYI ÇALIŞTIRACAKLARI GÜN VE SAATLER BELİRLENMİŞTİR

İşbaşı eğitim programının başlama-bitiş saatleri haftanın her günü aynı olmalıdır. Hafta içi ve hafta sonu farklı çalışma saatleri olmamalıdır. Haftada en fazla 6 gün ve haftalık çalışma süresi maksimum 45 saat olarak uygulanan programda günlük çalışma süresi ise ara dinlenme ve yemek arası hariç en az 5 en çok 8 saat olabilir.

SONUÇ

İşbaşı Eğitim Programı gerek iş görenler gerekse işverenler için önemli avantajlar barındırmaktadır. Elbette bu avantajların ortadan kalkmaması ve muhtemel hatalardan dolayı ileride maddi külfet haline gelmemesi için tarafların titizlik göstermeleri zaruridir. Yazı dizimizde farklı noktalarda yapılması muhtemel hataları ele alarak konunun taraflarına küçük ikazlarda bulunmak istiyorum.

21.03.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM