Sevgili okurlarım öncelikle yazılarıma göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Elimden geldiğince sizlerden gelen sorulara derhal yanıt vermeye çalışıyorum ancak yoğunluktan dolayı sualleri yanıtsız kalan takipçilerimden özür dileyerek bir e-posta ile sorularını tekrar iletmelerini rica ediyorum.
Malul Olan İşçi Çalışamaz
Malullük, çalışma veya meslekte kazanma gücünün kısmen veya tamamen yitirilmesi sonucu ortaya çıkar. Çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden kişiler ise malulen emekli olabilir. Kişi malulen emekli olduğunda artık işgücü piyasasından çekilmelidir. Bir başka ifadeyle malulen emekli olan kişi artık çalışamaz.
Kontrol Muayenesi Sonucu Maluliyet Ortadan Kalkabilir
Bazı durumlarda işçi maluliyetine karar verilen hastalık ya da sakatlığı ile ilgili olarak yeniden muayeneye tabi tutulabilir buna kontrol muayenesi denir. Yapılan kontrol muayenesi sonucu işçinin malullük halinin ortadan kalktığının tespit edilmesi halinde ise malullük aylığı kesilir.
Maluliyet Ortadan Kalkan İşçi Eski İşine Dönebilir
Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçi eski işyerinde tekrar işe alınmak isteyebilir. Böyle bir durumda işveren müracaatta bulunan işçiyi eski işine yahut benzeri bir işe boş yer olması halinde derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih etmek suretiyle ve o andaki şartlarla işe almak zorundadır[1].
İşveren İşe Başlatmazsa Tazminat Öder
Maluliyeti ortadan kalkan ve kendisine müracaat eden işçisini işyerinde boş yer olduğu halde işe almayan işveren eski işçisine altı aylık ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Brüt ücret üzerinden hesaplana maluliyet dönüşü işe başlatmama tazminatı ücret olmadığından, sadece damga vergisi kesintisine tabi olup sigorta primine tabi değildir.
[1] (İK mad. 30/8)
09.03.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.