Taşeron firmalarda çalışan işçilerin kadroya geçiş süreciyle birlikte kamuda emeklilerin istihdam edilmesi konusu gündemde kendine yer bulmuştu. Son dönemde belediyeler tarafından açılan şirketlerde emeklilerin çalışıp çalışamayacakları konusunda yoğun sorulara muhatap olmaktayız. Bu nedenle konuyu açıklayıcı bir yazıyı kaleme almayı gerekli görüyorum.
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar. Yukarıdaki uzun cümlenin özeti emekli olmuş bir kişi belediye şirketinde çalışırsa emekli aylığı kesilecektir. Kural böyle olmakla birlikte mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar gibi yasanın istisna tanımladıkları kişiler de mevcuttur. İstisnalar bir tarafa halen belediyelerin şirketlerinde çalışan emekliler olduğu gibi geçmişte bir dönem çalışmış ve emekli aylığı kesilmemiş sigortalılar da bulunmaktadır. Bunun nedeni belediye şirketlerinin SGK’da işyeri tescil kodunun özel sektör işletmesi gibi seçilmesinden ötürü sistemin emekli bildirimine izin veriyor olmasıdır. Elbette yapılacak denetimlerde bu durumun tespit edilmesi halinde emekli aylığından yersiz olarak yararlanmış olanlara SGK tarafından ödenmiş aylıklar geri istenecektir. Yurt genelinde oldukça fazla sayıda emeklimizin böyle bir mağduriyete uğrama riskiyle yaşadıklarını söylersek te hata etmiş olmayız.
Önceleri emekli olduktan sonra kamuya ait veya kamu ortaklığı bulunan bir işte çalışanların kesilen aylıklarının, bunlar işten ayrıldıktan sonra yeniden bağlanması için yazılı talepte bulunmaları gerekmekteydi. Biraz açmak gerekirse emekli aylığı alan kişi çok kısa süre için bile olsa bir belediye şirketinde çalışmış ve ayrılmış olsa ve yukarıda açıklandığı gibi bu durum SGK tarafından fark edilmemiş olsa aylığı kesilmez ancak daha sonra bir denetimde durum fark edilince belediye işletmesinde çalışmış olduğu gün itibarıyla aylığı kesilir ve bu tarihten sonra yapılan bütün ödemeler geri istenirdi. Örneklendirmek gerekirse:
Örnek olayımızda 2012 Yılı başında emekli aylığı almaya hak kazanan Ahmet Bey, 01.02.2012 tarihinde bir belediye işletmesinde işe girmiş ve 15.02.2012 tarihinde işten ayrılmıştır. Belediye işletmesi tarafından bildirimleri 02 koduyla gerçekleştirilen sigortalının bu çalışması 01.02.2013 tarihinde SGK tarafından tespit edilmiştir. Böyle bir durumda Ahmet Bey’in emekli aylığı 01.02.2012 tarihi itibarıyla kesilecek ve kendisine ödenmiş olan bir yıllık aylıklar geri istenecekti.
Ancak emekli olduktan sonra kamuda tekrar çalışmaya başlayanların aylığının kesilmesi ve başlatılması ile ilgili konularda yaşanan sorunları gidermeye yönelik 2013 yılında yapılan düzenlemeyle, kesilen aylıkların tekrar başlatılması için gerekli olan yazılı talep şartı kaldırılmıştır. Emeklilerin çalışmaya başlamaları nedeniyle kesilen aylıkları, sigortalılıklarının sona erdiği yani işten ayrıldıkları tarih itibarıyla ayrıca bir talep gerekmeksizin tekrar bağlanmaktadır. Bu şekilde kamuda işe başlama tarihi ile yazılı talep tarihi arasındaki aylığın değil sadece kamuda fiili olarak çalışılan döneme ait aylığın kesilmesi ve borç çıkarılması sağlanmaktadır.
6385 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle yapılan iyileştirmeye rağmen belediye şirketlerinden hizmetleri bildirilen emeklilerin aylıklarının kesilmesinin faturası yüklü olacaktır. Bu durumda olan emekliler; konunun farkında olarak, işlerine devam etmeyi yahut işlerinden ayrılmayı tercih etmelidirler. İleride daha da büyük sorunlarla karşılaşmamak ve muhtemel tazminat davalarına taraf olmamak adına belediye şirketlerinin insan kaynakları departmanlarında çalışanların uyarılarımızı dikkate almaları yerinde olacaktır.
26.02.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.