YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Ücretli Öğretmenlere Farklı Uygulama

“Ücretli Öğretmen” diye bir kavramımız var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen eksikliğini tamamlamak için ek ders karşılığında görevlendirdiği öğretmenleri böyle isimlendiriyoruz. Bir de ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalışanlar var. Öğretmen, uzman, usta öğretici… etimolojik olarak garip bir ayrım. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da ek ders saat ücreti karşılığında personel çalıştırıyor. Her üç zümrenin sosyoekonomik sorunları oldukça fazla ancak yazımızın amacı benzer işi yapanların sigorta prim gün hesabındaki farklılıklara dikkat çekmek.

Önceleri haftalık çalışma saatleri düşük olduğu için prim gün sayısı eksik olan  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Ücretli Öğretmen”lerinin sorunu 24.04.2015 tarih ve 29336 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan yürürlüğe giren “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ders ve Ek Ders Uygulamalarına İlişkin Genelge”ile kısmen çözüme kavuştu. Genelge uyarınca çalışma saatleri haftalık 35’ e çıkartılan bu personeller ancak bu sayede, maaşlarının asgari ücretin üstüne çıkması ve sigorta prim gün sayılarının 30 olması hakkını elde etmişlerdir. Ancak ay içerisinde bir gün dahi (rapor, ücretsiz izin vs.. nedeniyle) çalışamayan kişi bakımından gün sayısında kayıpların olduğunu görmekteyiz.

Benzer işi yapanlar bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’nda iki farklı kesimin bulunduğunu yazımızın başında söylemiştik. Bunlardan ilki olan ek ders ücreti karşılığında uzman ve usta öğretici olarak çalışanların gün sayısı aldıkları ücretin asgari ücretin günlük tutarına bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır.  Aynı bakanlıkta ücretli öğretmen olarak çalışanların prim gün sayıları ise günlük çalışma süresinin 7,5 ‘ e bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır. (Konuyla ilgili Yargıtay’ın hakkaniyete uygun olunmaması şeklinde bir kararı ve farklı yerel mahkemelerce alınmış kararlar bulunmasına rağmen mevzuat değişikliği olmadığından M.E.B. uygulaması yukarıda yazılı şekliyle devam etmektedir.)

Her üç grup için aynı kazanç düzeyinden örnek hesaplama ile konuyu anlaşılır hale getirmeye çalışacağım.

Birinci senaryoda çalışanlarımız 2018 Nisan Ayında kesintisiz olarak çalışmışlardır. Buna göre:

  1. MEB Usta öğretici 126 saat derse girebilecek ve 1.914,82 TL brüt ücret alarak 28 gün sigorta primi bildirilecektir.
  2. MEB Ücretli öğretmen 126 saat derse girebilecek ve 1.914,82 TL brüt ücret alarak 17 gün sigorta primi bildirilecektir.
  3. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görevli Ücretli öğretmenimiz adına ise aldığı ücretten bağımsız olarak 30 gün sigorta primi bildirilecektir.

İkinci senaryoda çalışanlarımız 02.04.2018 günü istirahatlidirler ve bir gün eksik olarak çalışmışlardır. Buna göre:

  1. MEB Usta öğretici 120 saat derse girebilecek ve 1.823,64 TL brüt ücret alarak 26 gün sigorta primi bildirilecektir.
  2. MEB Ücretli öğretmen 120 saat derse girebilecek ve 1.823,64 TL brüt ücret alarak 16 gün sigorta primi bildirilecektir.
  3. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görevli Ücretli öğretmenimiz adına ise aldığı ücretten bağımsız olarak Ay içerisinde 3 hafta 30 saat, dördüncü hafta 24 saat ek ders görevi verildiği için kişinin prim gün sayısı 115 / 7,5 saat bölümü sonucu bulunan 16 gün üzerinden sigorta primi bildirilecektir.

Örnek hesaplamalardan da anlaşılacağı üzere aynı şekilde görevlendirilen çalışanların prim gün sayısı hesabında birbirine çok uzak uygulama farklılıkları mevcuttur. Gönülden geçen kişilerin sigorta prim günlerinden eksiltme yapılmamasıdır. Ancak üç zümre içerisinde belki de en doğru hesaplama yöntemi 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde yer alan uygulamadır. Kanaatim o dur ki kişilerin aldıkları brüt ücretin günlük asgari ücrete bölünmesi suretiyle elde edilecek gün sayısının bildirimi her kesim adına hakkaniyeti sağlayacaktır.

30.01.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM