2021 yılına ilişkin Gelir ve Kurumlar Vergisi beyanlarının verildiği bir dönemde meclise sunulan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapilmasina Dair 7394 Sayılı Yasa Teklifi” 08.04.2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasallaşmış olup, 15.04.2022 tarih ve 31810 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Kanunun genel gerekçesinde; “Vatandaşlarımızın bazı konulara ilişkin olarak yaşayabileceği hak mağduriyetlerinin önüne geçilmesi, ödeme kolaylığı sağlanması ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın muhtelif konulara ilişkin olarak ihtiyaç duyduğu kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.” denilmektedir. Bu yazımızda sözkonusu kanunla yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi kanunlarında yapılan değişiklikleri uygulamadaki yönleri ile irdelemeye çalışacağım.
“Olağan kanun yapma süreci dışında birbirleri ile konu yönünden ilgili olmayan ve birçok kanunda ek veya değişiklik öngören bir kanun yapma yöntemi olan “Torba Kanunlarla” yasa yapma süreci, devam ettiği sürece, torba yasanın tüm maddeleri konusunda çoğu zaman bir yazıda görüş bildirmenin konunun anlaşılabilirliği açısından doğru sonuçlar verebileceği kanısında değilim. Bu nedenle tabiri caiz ise “torbanın içinden” seçim yaparak sadece vergi kanunlarında yapılan düzenlemeler ile ilgili görüşlerimi ortaya koymaya çalışacağım
Yukarıda belirttiğimiz üzere torba kanunla dört vergi kanununda önemli değişiklikler ve ilk defa uygulamaya girecek düzenlemeler yapılmış olup bunları kanun bazında aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
1. Kanunun 3. Maddesi ile, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Vergi Dairesi başlıklı 4.maddesinde yapılan değişiklerle, “Vergi daireleri tarafından düzenlenen ve imzalanması gereken tahakkuk fişi, ihbarname, ödeme emri, muhasebe işlem fişi, haciz varakası, mahsup alındısı, takdire sevk fişi gibi belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanması için Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.Bu düzenleme ile yukarıda belirttilen belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanması ile bu belgeler, vergi daireleri tarafından imzalanmış, mühürlenmiş veya onaylanmış belge hükmü taşıyacaktır.
2. Kanunun 4. Maddesi ile, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Kaçakçılık Suçları ve Cezaları başlıklı 359.maddesinde yapılan düzenlemelerle, bu maddede yer alan suçlar bakımından, soruşturma ve kovuşturma aşamasında da aynı kanunun 371. Maddesinde açıklanan etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesine imkân sağlanmaktadır.
Bu madde de yapılan düzenleme ile;
Vergi Usul kanunun 359.ıncu maddesinin (a) fıkrasında belirtilen, vergi kanunlarına göre tutulan defter ve kayıtlar üzerinde hile ve tahrif edenler ve yanıltıcı belge düzenleyenlerin bu fiilleri için öngörülen vergi kaçakçılığı suçu cezasının üst sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
(b), (c) ve (ç) fıkralarında belirtilen, Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte olarak düzenleyenler ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, bakanlıkla anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlara, ödeme kaydedici cihazlara müdahale ederek satışlara ait belgelerin kayıt alınmasına engel olanlara ve ilgili kurumlara elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebep olanlara bu fiilleri için öngörülen vergi kaçakçılığı suçu cezasının üst sınırı da 5 yıldan 8 yıla çıkarılmıştır.
Görüldüğü üzere, vergi kaçakçılığı suçlarındaki cezaların alt sınırlarında değişiklik yapılmazken üst sınırlar vergi kaçakçılığı suçları ile yapılan mücadelenin daha da etkinleştirilmesi amacıyla yukarıda belirttiğimiz şekilde arttırılmış bulunmaktadır.
VUK’un 359.maddesinde belirtilen hürriyeti bağlayıcı cezaların üst sınırı bu şekilde arttırılmakla birlikte Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen etkin pişmanlık düzenlemesine benzer bir düzenleme de yeni bir uygulama olarak vergi kaçakçılığı suçları içinde getirilmiştir.
Buna göre;
Bu maddede yazılı fiillerle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının;
Soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında,
Kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilecektirZ
Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza yarı oranında indirileceği hükme bağlanmış olup,
Belirlenen bu ceza indirimlerinden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttı getirilmiştir.
Bu maddede düzenlenen suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenmesi halinde, bu suçlar için, “Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır.” Şeklinde düzenlenen Türk Ceza Kanunu’nun Zincirleme suç başlıklı 43.üncü maddesi uygulanacaktır.
3. Kanunun 5. Maddesi ile, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Bazı Kaçakçılık Suçlarının Cezalandırılmasında Usul başlıklı 367. nci maddesinin dördüncü fıkrasından sonra, gelmek üzere eklenen fıkra ile, 359.uncu maddede yazılı suçlara ilişkin yürütülmekte olan soruşturma veya kovuşturmalarda mütalaaya konu fiilin, başka bir kişi tarafından veya başka bir kişiyle birlikte gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması durumunda, bu kişi bakımından kamu davası açılması için, artık rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartı aranmayacaktır.
4. Kanunun 6. Maddesi ile, 213 sayılı Kanuna 34 numaralı geçici madde eklenmekte ve Kanunun 359.uncu maddesinde yukarıda belirttiğimiz torba kanunun 4. Maddesi ile yapılan düzenlemelerin, yargı mercileri önünde veya infaz aşamasında olan dosyalar bakımından uygulanabilmesine yönelik geçiş hükümleri getirilmektedir.
Buna göre;
Soruşturma evresi için yapılan etkin pişmanlık düzenlemesinden faydalanabilmek için;
Haklarında hüküm verilmiş olup da dosyası infaz aşamasında olanlar, 359 uncu maddede yazılı fiillerle verginin ziyaa uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammını, bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Hazineye ödemeleri gerekmektedir.
Bu fıkrada belirtilen ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi şarttır.
Birinci fıkra hükümleri bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinde soruşturma ve kovuşturma evresinde bulunan dosyalar hakkında da uygulanır. Bu takdirde, ödemenin hüküm verilinceye kadar yapılması şarttır.
Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinde 359.uncu madde kapsamına giren suçlardan dolayı temyiz veya istinaf kanun yolu incelemesinde bulunan dosyalardan, 359 uncu maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan düzenlemeler nedeniyle lehe değerlendirme yapılması gereken dosyalar hakkında bozma kararı verilecektir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bulunan dosyalar gelişlerindeki usule uygun olarak ilk derece mahkemelerine gönderilecektir.
359. uncu maddede bu maddeyi ihdas eden Kanunla yapılan düzenlemelerde yer alan zincirleme suça ilişkin koşulların belirlenmesi, duruşma açılmak suretiyle yapılacaktır.
Yukarıda kanun maddeleri çerçevesinde açıklamaya çalıştığımız düzenlemelerden;
Uygulamada yaşanan sorunlara çözüm olması ve “Ekonomi Reformları Eylem Plan’ında öngörülen Vergisel Düzenlemelerin Sadeleştirilmesi” ve mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verilebilmesinin sağlanmasını amaçlayan dijital vergi dairesi uygulamalarına katkı sağlaması açısından olumlu gelişme olarak gördüğümü belirtmek istiyorum.
Vergi kanunlarındaki değişiklik ve düzenlemelerin, hedeflenen amaçlar doğrultusunda uygulamada yaşanan sorunların çözümlenmesine ve ekonomide yaşanan sıkıntılara çare olmasını diliyorum.
18.04.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.