Gerek pandemi süreci gerekse ekonomide yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak ülkemizde ve dünyada hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ile demir, çimento ve akaryakıt başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışlar nedeniyle zor günler geçiren inşaat sektöründe, kamuya iş yapan firmalara Ek Fiyat Farkı Verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeler de kanayan yaraya çare olmadı.
Gün aşırı artan girdi fiyatları taahhütlerine yerine getiremez duruma gelen kamu müteahhitlerini iflasın eşiğine getirmiş durumda.
22.01.2022 tarih ve 31727 sayıl resmî gazete yayımlanan “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7351 Sayılı Kanun’unun” 11.Maddesi ile Cumhurbaşkanı’na verilen yetki çerçevesinde 24.01.2022 tarih ve 31760 sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ek Fiyat Farkı Düzenlemesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaları memnun etmedi. Yapılan düzenlemede sözleşmelerin tasfiyesine ilişkin hükmün olmaması artan girdi fiyatları karşısından çaresiz kalan firmaların beklentisini boşa çıkardı.
Artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz duruma gelen sektör temsilcilerinin sesine duyarsız kalmayan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 05.03.2022 tarih ve 31769 sayılı resmî gazetede yayımlanan 77 Sıra Nolu Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği ile yeni bir vergi kolaylığı uygulaması getirildi.
Kamuya iş yapan firmalar uygulamada bazen, gerçekleştirdikleri imalatlar için düzenledikleri hakkedişler için faturasını kesmelerine rağmen ödenek yetersizliği nedeniyle hakkedişlerini zamanında alamadıklarından dolayı tahsil edemedikleri alacaklarından dolayı vergi yükü ile karşılaşmaktadır.
Bilindiği üzere kamuya iş yapan firmaların kamu ihalelerine katılabilmeleri için her yıl Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen limitlerin üstünde vergi ve SGK borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
Uygulamayla kamu alacağının hızlı bir şekilde mahsuben tahsil edilme imkânı oluşacağı gibi kamuya iş yapan hak sahiplerinin, ödemelerin tamamını beklemelerinden kaynaklanan gecikme nedeniyle, verginin zamanında ödenmemesinden kaynaklı olarak faiz gibi yükler altına girmeleri önlenmiş olacaktır. Ayrıca sektördeki firmaların vergi borcu nedeniyle kamu ihalelerine katılamamaları gibi mağduriyetlerinin önüne de geçilmiş olunacaktır.
Sonuç olarak iki yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdi. Bu durumun yarattığı olumsuz etkilerle birlikte son dönemlerde döviz kurunda yaşanan aşırı yükseklik ve dalgalanmalar demir, çimento ve akaryakıt başta olmak üzere inşaat temel malzemelerinde olağandışı fiyat artışlarına neden oldu. Geç kalınmış olmakla birlikte olumlu gördüğüm bu düzenlemenin, artan maliyetler karşısında taahhütlerini yerine getirme konusunda sıkıntılı günler geçiren firmalara kolaylık sağlamasını diliyorum.
08.03.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.