Maliye Bakanlığı’nın dijitalleşme süreciyle birlikte uygulamaya alınan e-Fatura, e-Defter, e-İrsaliye gibi sistemler, iş dünyasında ve SMMM ler açısından önemli değişimler yaratmış ve meslek mensuplarının (SMMM’ler) çalışma süreçlerini derinden etkilemiştir. Bu dijital dönüşüm, her ne kadar işlemlerin hızlanmasını ve daha etkin bir vergi denetimi sağlamayı hedeflese de, uygulamada SMMM’ler açısından yeni sorunları da beraberinde getirmiştir.
Özellikle E-dönüşüm uygulamalarını yöneten özel entegratör firmalar arasındaki uçuk fiyat farklılıkları, SMMM’lerle müşteriler arasında anlaşmazlıklara neden olmaktadır. Bu durum, meslek mensuplarını hizmet sağlayıcı firmaların tahsilatçısı gibi bir konuma düşürmekte ve mesleki itibarlarını zedelemektedir.
Aslında Kanun ve mevzuatı uygulamakla yükümlü olan SMMM’ler, mesleği icra etmek yerine ,artık bu süreçlerde iyi bir bilgi işlem uzmanı ve bilgisayar programcısı olma zorunluluğuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Kanaatimce e-dönüşümün amaçlandığı gibi iş yükünü hafifletmek yerine yeni bir yük yaratmıştır. Özellikle e-Defter berat gönderimleri sonrası oluşan düzeltme imkânsızlıkları, karmaşık ve zaman kaybettiren bir süreç haline gelmiştir.
E-Defterler berat gönderimi sonrasında KDV beyannamesi düzeltmesi mecburiyeti doğduğunda ilgili fiş kayıtlarına müdahale yapılamadığından dolayı, ilgili aydaki KDV beyannamesi ile fiş ve yevmiye kayıtları arasında uyumsuzluklara yol açmaktadır. E-Defter berat gönderiminden sonra yapılması gereken değişikliklerin mümkün olmaması, özellikle KDV iadesi alan firmalar ile meslek mensupları açısından zorluklar ortaya çıkmaktadır.
ÇÖZÜM İÇİN;
1- Özel entegratör firmalar arasındaki fiyat farklılıklarını önlemek için devlet tarafından standart fiyatlandırma ve hizmet kalitesi düzenlemeleri yapılabilir. Bu sayede, SMMM’ler ile müşterileri karşı karşıya getiren problemler ortadan kalkacaktır.
2-Örneğin, KDV beyannamesi ile birlikte o ay işlenen fişlerin BDP programı üzerinden otomatik olarak GİB sistemine aktarılması sağlanabilir. Bu işlem, beyannamelerle uyumlu bir veri akışı sunarak uyumsuzlukları azaltacaktır.Bu şekilde e-defter beratı gönderme mecburiyeti ortadan kalkacaktır.
3-E-Defter berat gönderimleri sonrası gerekli düzeltme talepleri için bir itiraz veya değişiklik modülü oluşturulmalıdır. Bu modül, SMMM’lerin ve firmaların olası maddi hatalarını daha kolay bir şekilde düzeltebilmelerine olanak tanıyacaktır.
4- Maliye Bakanlığı tarafından, SMMM’lere yönelik özel eğitimler düzenlenerek e-dönüşüm sistemlerini daha etkin kullanmaları sağlanabilir. Ayrıca, işlem yüklerini azaltmak amacıyla dijital otomasyon araçlarının kullanımını teşvik edecek çözümler sunulabilir.
5- SMMM’lerin yaşadığı zorluklar doğrudan Maliye Bakanlığı’na iletilebilecek bir platform oluşturulmalı ve bu platform üzerinden sorunlara hızlı çözümler getirilmelidir.
E-dönüşüm süreci, doğru planlandığında ve uygulanabilir çözümler sunulduğunda, SMMM’lerin üzerindeki yükü hafifletmekle kalmayıp, mesleğin değerini artıracaktır. Ancak, şu anki sistem, bu hedefe ulaşmada yetersiz kalmaktadır. Daha etkin, esnek ve adil bir düzenleme yapılması elzemdir.
19.12.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.