Her yılsonu yaklaştığında, Mali müşavirlerin en büyük gündemlerinden biri, defter tasdik ücretleri ile kullandıkları muhasebe programlarının (e-defter, e-defter saklama )gibi hizmetlerinin ücretleri olmaktadır. Bu noktada piyasada kullanılan muhasebe programlarının fiyatları arasında ciddi farklar bulunmakta, bu da mesleğin uzun yıllardır kanayan yarası olan haksız rekabet sorununu derinleştirmektedir.
TÜRMOB’un (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) piyasaya sunduğu muhasebe programı, birliğin desteği sayesinde en uygun fiyatlı seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak burada bir çelişki göze çarpmaktadır:
TÜRMOB, tüm meslek mensuplarını temsil eden bir üst birlik olarak, kendi geliştirdiği muhasebe programına finansal destek sağlıyor. Bu destek, birlik kasasındaki tüm üyelerin katkıları ile biriken bütçeden yapılıyor. Ancak burada problem şu: TÜRMOB, kendi programını kullanan meslek mensuplarına avantaj sağlarken, diğer muhasebe programlarını kullanan meslek mensuplarını dezavantajlı bir duruma düşürüyor. Yani TÜRMOB un programını kullanmayan meslektaşlar adeta bir nevi cezalandırılmaktadırlar.
Birlikten gelen bu finansman desteği, yalnızca TÜRMOB’un programını tercih edenlere veriliyor. Bu durumda, yıllardır farklı muhasebe programlarına adapte olmuş (örneğin, 10, 20, hatta 30 yıldır) meslek mensupları için bu programa geçiş yapmaları neredeyse imkansız hale geliyor. Çünkü muhasebe programları, cep telefonunu değiştirmek gibi basit bir karar değildir; her programın kendine has özellikleri, iş akışına ve kullanıcı alışkanlıklarına etkisi vardır.
Ayrıca meslek o kadar teknik hale gelmiş ki, bazı meslektaşların yıllardır kullandıkları muhasebe programlarının birçok özelliklerinden haberleri yoktur. Yani muhasebe programı geçişleri öyle zan edildiği gibi basit değildir. Zaten mesleğin angaryaları sonucunda her geçen gün, mesleğin saygınlığı azaldığı gibi meslekte yetişmiş insan gücünü bulmakta zorlaşmaktadır.
Meslekte yaşanan en büyük sorunlardan biri, farklı muhasebe programlarının maliyetleri arasındaki uçurum. Örneğin: 100 adet e-defter için TÜRMOB programı ile özel bir muhasebe programı arasında 200.000 TL’ye kadar fark oluşabiliyor. Bu, aynı işi yapan mali müşavirlerin, sadece kullandıkları program farkından dolayı farklı maliyetlere maruz kalmasına neden oluyor. Sonuç olarak, bu durum, meslek mensupları arasında haksız rekabete yol açıyor.
Bu noktada meslek mensuplarının mağduriyetini gidermek ve haksız rekabetin önüne geçmek adına TÜRMOB’un şu adımları atması faydalı olabilir:
1. Eşit Destek Sağlanması: TÜRMOB, kendi programına sağladığı desteği tüm meslek mensuplarına yaymalı. Örneğin, farklı muhasebe programları kullananlara da belli bir finansal destek verilmeli.
2. Toplu İndirim Anlaşmaları: TÜRMOB, farklı yazılım firmalarıyla toplu indirim anlaşmaları yaparak üyelerine çeşitli seçenekler sunabilir.
3. Fiyat Tavanı Uygulaması: E-defter hizmetleri ve muhasebe programları için bir fiyat tavanı belirlenmesi konusunda sektörde düzenlemeler yapılabilir.
Bu öneriler, meslek mensupları arasındaki rekabeti daha adil hale getirirken, mesleğin sürdürülebilirliğini ve üyeler arasındaki dayanışmayı artıracaktır.
20.11.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.