Şahıs işletmesinin sermaye şirketine dönüşmesi ve bu süreçte mevcut yatırım teşvik belgesinin yeni kurulan şirkete devredilmesi sonrasında, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulaması ve teşviklerden yararlanma hakkının devam edip etmediğini irdeleyeceğiz.
Şahıs işletmesinin sermaye şirketine dönüşmesi, Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri çerçevesinde gerçekleşir. Bu tür değişikliği süreciyle, şahıs işletmesinin tüm malvarlığı, hakları, yükümlülükleri ve faaliyetleri yeni kurulan şirkete devredilir. Bu işlem, işletmenin hukuki statüsünde bir değişiklik yapılmak suretiyle aynı faaliyetin tüzel kişilik altında devam etmesini sağlar.
Tür değişikliği ile sermaye şirketine dönüşen işletmenin yatırım teşvik belgesi, ilgili mevzuata uygun olarak yeni kurulan şirkete E-TUYS üzeriden devredillir. Devir sonraında teşvik üzerinde yapılan değişikler E-TUYS üzerinden Gelir İdaresi sistemine gönderilir ve yeni şirket üzerinde aktif edilir.E-TUYS ile GİB birbirine entegre edilmiştir.
Devir işlemi, Yatırım Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir. Belgenin devri sırasında, teşvik belgesindeki tüm haklar ve yükümlülükler yeni şirkete geçer.
Yatırım Teşvik Belgesi devredilen şirkette, devralınan hak ve yükümlülükler çerçevesinde devam eder ve bu durum, devralan şirketin yatırım teşviklerinden yararlanabilmesi için gereken hukuki zemin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A Maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi, yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmasını düzenlemektedir. Bu maddeye göre, belirli şartları taşıyan yatırımlar için, teşvik belgesi kapsamında belirlenen yatırıma katkı tutarı dikkate alınarak vergi indirimi uygulamasını açıklamaktadır.
Konu ile ilgili 32/A maddesinin 7 ile 8 fıkraları şöyledir:
(7) Yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçmesinden sonra devri halinde indirimli vergi oranından devir tarihine kadar devreden, devir tarihinden sonra ise devralan, aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla yatırıma katkı tutarının kalan kısmı için yararlanır.
(8) Bu madde gelir vergisi mükellefleri hakkında da uygulanır.
Tür değişikliği ile şirkete dönüşen şahıs işletmesinin, yatırım teşvik belgesine dayalı olarak gerçekleştirdiği yatırımlar için indirimli kurumlar vergisi avantajından yararlanmaya devam edebildiği açık ve net olarak belirtilmiştir .Bu neden ile devir sonrasında, yeni kurulan şirket, teşvik belgesi kapsamında kalan yatırıma katkı tutarı üzerinden indirimli vergi oranı uygulamasına devam edebilir.
(8) Fıkrada : indirimli vergi oranının sadece kurumlar vergisi mükellefleri için değil, aynı zamanda gelir vergisi mükellefleri için de uygulanabilir olduğunu belirtmektedir. Bu da, tür değişikliği öncesinde şahıs işletmesi olarak faaliyet gösteren mükellefin, dönüşüm sonrasında da teşviklerden yararlanabilmesini sağlamaktadır.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesi çerçevesinde sağlanan teşvikler, şirketlerin yatırım süreçlerini mali açıdan desteklemek amacıyla önemli bir avantaj sunmaktadır. Bu teşviklerden en iyi şekilde yararlanabilmek için, yasal ve idari süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşır.
11.09.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.