YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



E-Tebligat ve Süre Hesaplama

Bilindiği üzere devletin nerede ise tüm işlemleri e dönüşüm kapsamında elektronik ortamda yürütülmeye başlanmıştır. Bunlardan en önemlisi e tebligattır. Çünkü yapılan tebligatın farkına varılmaması sonucu da hak düşürme olayı meydana gelir. Örneğin tebligattan haberdar olamamak neticesinde haklı olduğunuz ve hakkınız olan bir konuda mağdur olabilme ihtimali yüksek olur.

Elektronik ortamda yapılan tebligatın ne zaman tebliğ edildiği, sürenin ne zaman başladığı ile ilgili zaman zaman tereddütler olmuştur. Öreğin tebligatın sisteme düşmesi ile birlikte 5 günlük süre dolmadan okunması durumunda sürenin nerden başladığı konusu çok tartışılmıştır. Yazının devamında konu ile ilgili örnek mahkeme kararlarından da anlaşılacağı üzere olay netliğe kavuşmuştur.

Adalet Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler sonucunda, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan yazının bir örneğinde;

“Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak olup, muhatap tarafından okunup okunmadığının yahut hangi tarihte okunduğunun tebligatın yapılmış sayıldığı tarihe bir etkisi bulunmamaktadır. 7201 sayılı Kanunda elektronik tebligatı ilk defa düzenleyen 11/1/2011 tarihli ve 6099 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin gerekçesinde de belirtildiği üzere, sürenin hesaplanmasında elektronik tebligatın muhataba ulaştığı tarih dikkate alınmaksızın bu tarihi takip eden beşinci günde tebligat yapılmış sayılacak olup tebligatın ilgilisi beş günlük süre bitmeden okusa bile tebliğ ve tebliğe bağlanan sonuçlar beş günlük sürenin bitiminden sonra başlayacaktır. Bu itibarla; Kanun ve yönetmelik hükümleri tereddüte mahal vermeyecek açıklıkta olup Elektronik Tebligat Yönetmeliğinde düzenleme yapılmasına ihtiyaç olmadığı” belirtilmektedir. DENİLMİŞTİR.

Yani Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Tebligatın önce ya da sonra okunmuş olması, tebliğ tarihini etkilemez.

Yargıtay İçtihadı;

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 18 Eylül 2019 tarihli ve 2019/3962 Esas, 2019/16152 Karar sayılı kararında, mevzuattaki yukarıda belirtilen düzenlemeye rağmen, elektronik tebligatın adrese ulaştığı tarihte açılmış olduğundan hareketle, süre hesabında ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağını dikkate almaksızın, temyiz süresi hesabını elektronik tebligatın ilgili adrese ulaşması ve açılması aynı olan tarihi dikkate alarak sonuca gitmiş ve neticede temyiz talebinin süre yönünden reddine karar vermiştir.

Ancak aynı Daire, kararın maddi bir hataya dayanılarak verildiği yönündeki itiraz üzerine bu defa 03 Aralık 2019 tarihli ve 2019/7836 Esas, 2019/21446 Karar sayılı kararıyla önceki kararını ortadan kaldırmıştır. Dairenin 03 Aralık 2019 tarihli kararında, tebligatın, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı günden itibaren beşinci günün sonunda yapılmış sayılması gerektiği ifade edilmiş ve buna göre somut olayda temyiz talebinin yasal süre içerisinde yapılmış olduğu kabul edilmiştir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 18 Eylül 2019 tarihli ilk kararı, elektronik tebligatın muhataba ulaştığı tarihte okunmuş olması halinde bu tarihte tebliğ edilmiş sayılacağı ve sürenin de buna göre hesaplanacağı yönünde tereddütlere sebep olmuştu.

 Ancak, Yargıtay’ın sonraki 03 Aralık 2019 tarihli kararı ile bu tereddütler ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla Yargıtay, bu kararı ile elektronik tebligatların muhatap tarafından okunup okunmadığına bakılmaksızın muhatabın elektronik tebligat adresinde ulaştığı tarihten itibaren beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağına ilişkin net bir görüş sergilemiş ve tereddütleri gidermiştir.

26.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM