Son yıllarda devlet İŞKUR ve MESEM gibi kuruluşları üzerinden işverenlere işçi desteği sağladığı görülmektedir. Bu kapsamda olan işçilerin sağlık primleri ile birlikte ücretlerin belli bir kısmını devlet karşılamaktadır.
Özellikle İşkur Kapsamında devlet tarafından verilen işçilerin belli bir kısmının kurs sonrasında işverenlerce zorunlu istihdam etme mecburiyetleri vardır. Başta İşkur Kapsamında işe kursiyer olarak işe başlayıp daha sonra işverenlerce SGK işe girişleri yapılarak işe devam eden işçiler ile MESEM gibi zorunlu istihdam kapsamında olmasa bile bir kısım işçinin yine aynı işyerinde devam etmesi sonucunda bu işçilerin yıllık izin , ve kıdem tazminatı haklarının hangi tarihte başlayacağına dair soruları sık bir şekilde almaktayız.
Devlet tarafından düzenlenen bu projelerin asıl amacı;
*Kıdem tazminatı bakımından bu sürelerin nasıl değerlendirileceği konusu ;. Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Bu ön koşulların dışında işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olması gerekir. İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçinin süresinden önce veya bildirim süresine uymaksızın sözleşmeyi haklı nedenle ve derhal feshedebileceği durumlar sayılmıştır. Yani ,iş kanunu kapsamına alınma şartı işçinin işveren ile sözleşme yapıp işe başlaması anlamı çıkmaktadır. Bu durumda İŞKUR ve MESEM kursiyerliğinde geçen süreler kıdem tazminatı hesabına ilave edilmez.
*İkinci konu da yıllık izin süresine olan etkileridir.
Yıllık ücretli izin İş Kanununda düzenlenen haklardan en önemlilerinden biridir. Onu bu kadar önemli yapan şey ise vazgeçilemez olmasıdır. Evet yıllık izin hakkından vazgeçilemeyeceği gibi ertelenmesi bile mümkün değildir.
Yıllık izne hak kazanma; İşyerinde işe başlamış olduğu günden itibaren, deneme süresi de içerisinde olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış olan işçiye yıllık ücretli izin verilir. Niteliklerinden dolayı 1 yıldan az süren mevsimlik işlerde veya kampanya işlerinde çalışan işçilere yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümler uygulanmaz.
İş Kanununda, İşkur programları kapsamında çalışanlara yönelik yıılık iizne etkisinin olup olmadığına dair açılamalar yoktur. İşbaşı eğitim programı kapsamında çalışan işçiler temelde kursiyer olarak kabul edilmektedirler. İş Kanunu kapsamında çalışan bir işçi ile işvereni arasındaki sözleşme serbestisi, kursiyerler için mevcut değildir.
Çünkü işbaşı eğitimin kapsamı İşkur tarafından belirlenmekte ve katılımcıların izin, rapor ya da mazeret halleri özel olarak düzenlenmektedir. İşkur tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programı kapsamında, bir işyerinde istihdam edilen işçiye günlük belirli bir miktar ücret İşkur tarafından ödenmektedir.
YANİ ÖZETLEMEK GEREKİR İSE; İş Kanununda ne de İşkur’un ilgili mevzuatında, işbaşı eğitim kursiyerlerinin kıdem tazminatı ya da yıllık izin haklarına ilişkin işverenlerin nasıl davranmaları gerektiğine dair herhangi bir ifade yoktur.
Kanun metinlerine bakıldığında yukarda anlatılan iki husus ile ilgili olarak net açıklayıcı ifadeler yoktur. Ancak , işçilerin bu konuları dava etmelerinde nasıl bir sonucun doğacağını kestirmek ise mümkün değildir.
13.07.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.