Yıllardan beri, hep birkaç yıl ara ile vergi barışı adı altında devlet borçları için taksitlendirme imkanı ile birlikte, defterlerin incelemeye girmemesi için matrah artışı adı altında yasal düzenlemeler yapılmaktadır.
Vergi barışı gibi kanunlar, piyasayı çok rahatlattığı gibi, yüklü miktarda ödemenin dönüşüne vesile olmaktadır.
Bundan önceki kanunlarda özellikle emekliliği gelmiş vatandaşların BAĞ-KUR borçlarını yapılandırarak emekli olabilmeleri çok büyük bir imkan sağlamaktaydı. Ancak, 7440 yasada Bağ Kurlulara o kolaylık sağlanmadığı gibi EYT ile sağlanan kolaylıklarda da çiftçiler unutuldu. Şöyle ki; daha önce çiftçi bağ kur kaydı olan bir vatandaş geçmiş dönem günlerini almak istediğinde o günkü prim üzerinden hesaplanan gecikme faizi silinerek yapılandırma kapsamında uygun bir ödeme çıkıyordu. Ama bu sefer geçmiş prim günlerini almak istemeleri durumunda ise bugünkü asgari ücrete tahakkuk eden prim üzerinden ödeme yapmaları gerekmektedir. Yani bu kanunda herkese var, sadece gariban çiftçiye kolaylık sağlanmamıştır.
Bunun gibi diğer vergi ve SGK borçlarında işverene bir nebze nefes sağlamaktadır.
Ancak, firmaların korkulu rüyası olan vergi incelemelerinden kurtulma imkanı sağlayan matrah artışının tekrardan gelmesi, büyük bir heyecana neden olmadığı gibi, çok sayıda firmanın faydalanmak istemeyeceği kanısındayım. Özellikle 2022 yılı için getirilmiş olan şartlar çok ağır olmuştur.
Diğer en büyük tereddüt ise matrah artışı yapıldığı halde firmalara gönderilen özel esas yazılarıdır.
İnsanlar devletin çıkardığı kanunlara güvenerek matrah artışını yaptığı halde, “20 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile 26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E.13) bölümünden sonra” şeklinde yazılmış olan özel esaslar yazısıdır.
Bu yazı ile matrah artışından faydalanmış firmadan, tebliğe istinaden yazının devamında “hakkında olumsuz rapor/olumsuz tespit bulunan mükelleflerden yapmış olduğunuz alımlara ilişkin işlemin gerçekliğini KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E-5) bölümündeki açıklamalara göre ispat etmeniz veya ilgili dönem beyanlarınızı tebliğde belirtildiği şekilde düzeltmeniz gerekmektedir.
Yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Dairemize bilgi verilmemesi, işlemin gerçekliğinin ispatlanmaması veya beyanlarınızın düzeltilmemesi halinde ise Dairemizce inceleme sonucu yapılacak hesaplamalar neticesinde gerekli tarhiyat/düzeltme işlemi yapılacaktır denilmektedir.
Yani denilir yor ki, her ne kadar siz matrah artışını yapmış olsanız bile bu belgeleri ispat edemez iseniz faydalanmış olduğunuz KDV’yi çıkaracaksınız…
Yada sonuçlarına katlanırsınız. Şimdi soruyorum. Tebliğler ne zamandan beri kanunların önüne geçmiştir. Hakkını yemeyelim. Vergi müfettişleri, incelemeye alınacak işletmelerden, Matrah artışını yapanları inceleme almamakta ve dosyayı kapatmaktadırlar.
Yalnız matrah artışı yaptığı halde özel esaslar yazının gereğini yapmadığı gerekçesi ile kendisine olumsuz rapor düzenlenen işletmeler, mahkemelere müracaat ettiklerinde kazandıklarını söylemek isterim. Şimdi buna ne gerek var değil mi?
Aslında tüm bunları, TOBB ve diğer işveren temsilcileri, yapılan yanlışı dile getirmeleri gerekiyordu diye düşünüyorum. Vatandaş matrah artışı yaptığı yıllardaki bir belge için hesap verecek ise neden Matrah artışı yapsın ki?
22.05.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.