Yatırım teşvik uygulaması ile firmalara büyük avantajlar sağlanmaktadır. Bölgesine ve yatırım konusuna göre SGK-VERGİ-FAİZ İNDİRİMİ gibi destekler verilmektedir. Bu süreçlerde karşılaşılan bazı eksiklikler ile tarafların nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair bazı önemli hususları dile getirmeye çalışacağız. Sürecin en başında firma yatırım teşvik belgesini başka birine yaptıracak ise;
1-İşlemi yapacak olana noterden E-TUYS TAAHHÜTNAMESİ ile yetkilendirmenin yapılması,
2-Firma tarafından alınacak makineler ile fiyatlarını gösterir şekilde proforma faturaların hazırlanarak işlemi yapacak kişiye danışmana vermeleri,
3-e- imza ve kep adresinin alınarak işlemi yapacak danışmana teslim edilmeleri,
4-Görevli kişiye ssk borcu yoktur yazısı ile diğer belgelerin(kira sözleşmesi-tapu fotokopisi-çed raporu vb.)gönderilmesi… yalnız çed raporu her işlemde istenmemektedir.
5-Yatırım teşvik belgesi sürecinde verilecek hizmetin ücreti ile alınan harçlar ve ytb çıkarıldıktan sonra yapılacak revize işlemlerine ait ücretlerin kimler tarafından ödeneceğine dair yazılı sözleşmenin yapılması her iki taraf içinde faydalı olacaktır. Onun için mutlaka sözleşmenin düzenlenmesi,
6-Yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılması esnasında ymm raporunun istenmesi durumunda, YMM hizmetine ait ödemenin kimlerce yapılacağı açık bir ifade ile sözleşmede belirtilmesi, sonraki süreçlerde olabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmış olacaktır.
Sözleşme sonrasında yatırım teşvik belgesinin çıkarılmasından itibaren firmanın ilgili kişileri aşağıdaki konulara odaklanarak süreci sağlıklı götürmeleri gerekiyor.
7-Makine veya teçhizat faturaları kesilmeden önce firma bağlı olduğu vergi dairesinden KDV istisna yazısı talebinde bulunacaktır.
8-fatura kesilmeden önce makine ve teçhizatın alınacağı firmanın vergi no ile mail adresinin danışmana gönderilmesi gerekiyor. Çünkü faturadan önce kod açılacak ondan sonra fatura kesilecektir. Kod açılmadan fatura kesilmesi durumunda makine satıcısı firma KDV iadesine gittiğinde sorun ile karşılaşacaklardır.
9-Kesilecek faturada ytb sinin tarih ve sayısının doğru yazılmasına çok dikkat edilmelidir.
10-Kesilecek faturada her bir makine için ayrı ayrı olacak şekilde ÜRÜNÜN ADI-MARKASI-MODELİ- SERİ NO VE ÜRETİM YILININ mutlaka ama mutlaka yazılması sağlanmalıdır. Ayrıca faturada “İŞBU FATURA KAPSAMI MAKİNE TEÇHİZAT YENİ OLUP İKİNCİ EL, KULLANILMIŞ VEYA YENİLEŞTİRİLMİŞ DEĞİLDİR” ibaresinin yazılması önem arz etmektedir.
Eğer faturada yukardaki ibareler yazılmaz ise, bu sefer aşağıdaki açıklamaya göre her bir fatura için;
…………………………..TARİH VE ……………………………….. SAYILI NİHAİ FATURAYA GÖRE ………………………………….. FİRMASININ ………………….. tarih ve Belge Id: ……………………….. / Belge No: ………………….. sayılı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında SATILAN MAKİNE TEÇHİZATA AİT TALEP EDİLEN BİLGİLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. BEYNAN VE TAAHHÜT EDERİZ.
ÜRÜN DI MARKA MODEL SERİ NO ÜRETİM YILI
Şeklinde hazırlanıp faturaya iliştirilmesi gerekmektedir. Bu neden ile mümkün olduğunca gerekli bilgilerin faturaya yazılması sağlanmalıdır.
Makinelerin ithalat yolu ile alınması durumunda gümrük beyannamesi ile faturanın danışmana birlikte gönderilmesi önemlidir. Çünkü esas olan gümrük beyannamesidir.
11-kesilen faturaların ytb sine işlenmesi için XML formatında gönderilmesi sağlanmalıdır.
12-Alınan makinaların mutlaka sürekli işyerinde bulundurulmalı, eğer bakım için servise gönderilmiş ise servis notunun alınması, iade ve değişme yapılmış ise iade faturasının düzenlenmesi sağlanmalıdır. Tamamlama ekspertizi döneminde Makinelerin yerinde bulunmamaları durumunda ytb nin iptal edileceğinin bilinmesi büyük önem arz etmektedir.
13-Teslim alınan makinelerin faturadaki seri noları ile makinelerdeki seri nolarının yanlış olup olmadığı kontrol edilmelidir. İşyerinde bulunan makineler ile fatura bilgilerinin bir biri ile uyumlu olmaları ve aralarında tutarsızlığın olması durumunda yatırım teşvik belgesi iptal edilecektir. Onun için mutlaka gerekli karşılaştırma ve kontroller yapılmalıdır.
14-Ancak makine listesinde olan makinelerin KDV den muaf olarak alınabileceği unutulmamalıdır. Makine listesi dışındaki makineler alıcı firma tarafından KDV li alınabilirler. Aksi takdirde KDV den dolayı vergi ziya cezası kesilecektir.
15-ytb sinde inşaat harcamalarının olması durumunda, inşaat ile ilgili projeyi yapanlarca inşaatta kullanılacak malzemelerin listelerinin mali müşavire bildirilerek KDV istisna yazısının alınması sağlanmalıdır.
Önerimiz, yatırım teşvik belgesi işlemleri ile ilgili tüm süreçlerin yereldeki il müdürlüklerine verilmesi ve böylece hem ytb sinin çıkarılması ve tamamlama ekspertizi sürecinin daha hızlı olması sağlanmış olacaktır.
31.10.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.