YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



6111 Sayılı SGK Teşvik Desteği ve Hata Kodu Sorunu

 25/2/2011 tarihli ve 27857 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile;

- 4447 sayılı Kanuna, yeni bir sigorta primi işveren hissesi desteğinin yer aldığı geçici 10 uncu madde eklenmiştir. 6111 sayılı Kanunla sigorta prim desteklerinde yapılan düzenlemeler 1/3/2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

En son olarak ta;

02 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla;

31/12/2022 tarihine kadar işe girişi olan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek olan 6111 kanun numaralı teşvikin uygulanma süresi 31.12.2022 tarihine uzatılmış olup, İşverenler, 31.12.2022 tarihine kadar işe aldıkları ve şartları sağlayan sigortalılardan dolayı bu teşvikten yararlanmaya devam edebileceklerdir. DENİLMİŞTİR.

6111 SAYILI KANUN TEŞVİK ŞARTLARI;

  • Özel sektör işverenlerine,
  • 01/03/2011 – 31/12/2022 tarihleri arasında ilave istihdam olarak işe aldıkları sigortalılar için,
  • Sigorta primine esas kazançlar üzerinden hesaplanan,
  • Sigorta primi işveren payının tamamı tutarında,

 İşveren Yönünden:

  • APHB veya MPHB’nin yasal süresinde verilmesi,
  • Primler yasal süresi içinde ödenmesi,
  • Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması,
  • Varsa borçlar yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olması,
  • Prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası borcu bulunmaması,

 Sigortalı Yönünden:

  • 01.03.2011 ila 31.12.2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,
  • 18 yaşından büyük olması,
  • İşe alındığı tarihten önceki 6 aylık dönemde işsiz olması,
  • Ortalama sigortalı sayısına ilave çalıştırılması, şeklinde belirlenmişti.

Teşvikten Yararlanma Süreleri;

*İşkur’a kayıtlı, meslek belgesiz 29 yaşından büyük erkek için  6 ay,

*03.2011 tarihinden sonra işe alınıp, çalışırken meslek belgesi alanlar için 12 ay,

*18-29 yaş arası erkek veya 18 yaşından büyük meslek belgesiz kadın için 24 ay,

*Mesleki yeterlik belgesi sahipleri ile Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitiren 29 yaşından büyük erkekler için 24 ay, İşkur’a kayıtlı ise 30 ay,

*18-29 arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlardan Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğrenimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen kursları bitirenler için 36 ay,

*Bunlardan İŞKUR’a kayıtlı olanlar için 42 ay,

*Mesleki yeterlilik belgesi sahibi 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlar için, 48 ay, bunlardan İşkur’a kayıtlı olanlar için, 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabilecektir.

Yeni Açılan İşyeri için ortalama Sıfırdır. İşyerinin yeni açılacak olması halinde geriye doğru bildirim söz konusu olmadığından, bu işyerleri için ortalama hesabı yapılmayacaktır ve işyerinin açıldığı ay alınan işçilerin tamamı için diğer şartları taşıması halinde teşvikten yararlanabilmektedirler.

Şimdi asıl soruna gelmek istiyorum. Yukarıdaki tüm şartlar sağlandığı halde ve 4447 GEÇİCİ 10.MADDE TANIMLI SİGORTALILAR LİSTESİNDE işçi tanımlanıp, işçinin hangi tarihten itibaren faydalanıp, hangi ortalama ile sürenin biteceği dönem belirtildiği halde, hata kodu verdiği görülmektedir.

Şöyle ki; X işyeri dosyasında yeniden işe başlayan bir işçinin 6111 sayılı kanundan faydalanıp faydalanmayacağı tanımlandığında, işçinin 6111 kanundan hangi tarihten itibaren faydalanabileceği gösterilmektedir.

Mali müşavirler olarak bizlerde, bu sistem kaydına güvenip işçiyi 6111 sayılı kanundan faydalandırdığımızda bazı işçiler için, işten ayrılış bildirgesi verilmediği halde  “İŞTEN AYRILMIŞ” hata kodunu verdiği birden çok dosyada bizatihi karşılaştığımı ifade etmek isterim.

Konu dilekçe ile ilgili SGK Müdürlüğüne ve İSTİHDAM TEŞVİKLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINA bildirildi.

Dilekçemizde, hatanın neden kaynaklandığına dair görüşümüzde; Adı geçen işçilerin daha önce başka bir iş yerinde çalıştıkları ve bu işçiler adına 6111 sayılı kanun tanımlaması yapıldığı, daha sonra yeni işe başladıkları işyerinde ,kalan süreler için  tekrar 6111 sayılı kanun tanımlaması yapıldığında  ,sistemin işçinin tek seferde faydalanması gerektiği üzerine kurulduğundan dolayı ,her ne kadar işçinin kalan süreleri olsa bile ve işçi işten ayrılmadığı halde İŞTEN AYRILMIŞ hata kodunu vermektedir. ŞEKLİNDE İZAHAT verdik.

Tarafımıza tlf ile geri dönüş yapılarak, yapılan tlf görüşmesinde durumu fark ettiklerini ,konusu geçen işyeri için ceza uygulanmaması gerektiğini ,çünkü sistem kaydına güvenerek 6111 sayılı kanundan faydalandığımızı ifade ettik. Sistem üzerinde adı geçen işçiler için yeniden 6111 tanımlama yapılması talep edildi. Ancak, buna rağmen kanun iptal edilerek SGK fark pirimin çıkarıldığını söylemek isterim.

Bu durum karşısında başta mali müşavirler olmak üzer işverenler ile birlikte mağdur olmaktayız…Sitemin bu hatayı veremeyecek şekilde düzeltilmesi dileği ile ….

18.07.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM