Eylül ortasında açıklanması planlanan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında en önemli konu başlıklarından biri Vergi Reformu.
Kayıtdışı ekonomi ile mücadele, vergi sistemindeki çarpık düzen, mevzuatın güncellenmesi gibi birçok başlık var. Bu kapsamda yapılması gereken başlıklara değinelim.
1-) 1960’lı yıllardan kalma Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun gibi birçok mevzuatın günün şartlarına uygun bir hale getirilmesi gerekiyor.
2-) Ücret gelirlerinin vergilendirilmesi konusu ayrı bir başlıkta irdelenmesi ve %15 sabit oranda vergiye tabi tutulmalı.
3-) Hisse senedi alım satımı, devlet tahvili ve hazine bonosu tahvili alım satımı, özel sektör tahvil ve bonolarının alım satımı, bunlardan elde edilecek faiz gelirinde ‘Sıfır’ vergi uygulamasına son verilmeli.
4-) Yabancı (dar) mükelleflerin kira ve faiz gelirlerde stopajın nihai vergi olması uygulaması değiştirilmeli ve yerli (tam) mükelleflerle eşit sistem olmalı.
5-) Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarına yönelik istisna ve sıfır stopaj uygulaması kaldırılmalı. Özellikle inşaat şirketi kurmak yerine tabela değiştirip ‘Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ kurarak sıfır vergili kazanç elde dönemini terk etmeliyiz.
6-) Nominal değer ile piyasa değeri arasındaki farktan oluşan hisse senedi ihraçlarındaki emisyon primi kazançlarında vergileme olmalı.
7-) Uzlaşma müessesesi kaldırılması ve hangi şartlarda ne kadar indirim uygulanacağı kanuni metne dahil edilmeli.
8-) Kur Korumalı Mevduat (KKM) kapsamında gerek sıfır stopaj gerekse kambiyo karı istisnası kademeli olarak kaldırılmalı. Normal mevduatların tabi olduğu usulle eşitlenmeli
9-) Fiktif karların vergilendiği ve bilançoların enflasyon karşısında eridiği bir ortamda 2023 ve 2024 yıllarında enflasyon muhasebesi uygulamaya alınmalı.
10-) Vergi aflarının olağanüstü dönemler dışında uygulanmaması için Anayasal düzenleme yapılmalı.
11-) Hiçbir manası bulunmayan Damga Vergisi ve Veraset Vergisi kaldırılmalı, İntikal kısmı ise Gelir Vergisi Kanunu’na dahil edilmeli.
12-) Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın Müfettiş kapasitesi güçlendirilmeli ve daha etkin bir denetim yürütülmeli.
13-) Yüzde 80 seviyelerine gerileyen vergi tahsil/tahakkuk oranı etkin bir tahsilat sistemiyle 2006 da olduğu gibi yüzde 92 seviyelerine yeniden ulaşmalı.
14-) Özel esaslar düzenlemesi yargı kararları da dikkate alınarak kanuni düzenlemeye tabi olmalı ve şüpheye dayalı fişleme uygulamasından vazgeçilmeli.
15-) Vergi daireleri daha operasyonel fonksiyona sahip olmalı ve işe başlama dahil etkin yoklama yapılmalı, paravan şirketlere müsade edilmemeli.
16-) Elektronik sigara ve kripto varlıklar ile ilgili vergisel düzenleme yapılmalı.
17-) Konaklama vergisinde maktu vergilendirmeye geçilmeli, şehir/turizm otelciliği, bölge ve yıldız sayısı ayrımı yapılmalı.
18-) Dijital platformların vergilendirmesi konusunda ivedi düzenleme yapılmalı ve OECD normlarına uygun yapı oluşturulmalı.
19-) KDV Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanununda yer alan gereksiz birçok istisna uygulaması gözden geçirilmeli.
20-) Gayrimenkul satışlarında 5 yıllık süre kaldırılmalı, sahip olunan bir adet taşınmaz dışındaki tüm alım satım işlemleri bankadan yapılmalı ve vergiye tabi olmalı.
İlave edilecek birçok başlıklar daha sunabiliriz ama çarpık bir vergi sistemimiz olduğu ve reforma gereksinim duyulduğu açık. Umarım OVP kapsamında programa alınır ve gerekli adımlar atılır.
29.08.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.