Değerli okurlarım, bu yazımda SGK ve İş Kanununda oldukça ilginç uygulamalara değineceğim. Her işverenin ve İşyerinde görevli uzmanların bilmesi gereken hususlardan önemli gördüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
İş Yerinde Yapılan İntihar İş Kazası Sayılmaktadır.
Yargıtay, sigortalının işyerinde intihar etmesini is kazası olarak kabul etmiştir. Yargıtay’a göre, “... intihar eylemi eğer işyerinde gerçekleşmiş ise, olayın salt işyerinde meydana gelmesi durumunda bile, intihar eden sigortalının gördüğü isle ilgili ve işverenin kusurundan kaynaklanmamış olmasına rağmen 506 sayılı Yasanın 110. maddesi açıklığı gereği olay yine is kazasıdır (Y10HD., 5.7.2004, 4465/6425)
İş yerine hırsızlık için geceleyin gelen kişi işyerinde yaralanırsa Bu da İş Kazası Sayılmaktadır
Aynı yukarıdaki işyerinde yapılan intihar olayında olduğu gibi çalıştığı iş yerine geceleyin hırsızlık yapmak için gelen kişinin bekçi tarafından yaralanması sonucunda söz konusu hırsızın iş kazasına uğramış olduğu kabul görmektedir. Burada temel kıstas hırsızın yaralandığı bölgenin şirketin sınırları içerisinde olup olmadığıdır.
Eğer hırsız kaçarken iş yeri sınırı dışında vurulur ve yaralanırsa iş kazası sayılmayacak olup iş yeri sınırı içinde vurulup yaralanırsa iş kazası niteliğinde olacaktır.
Hatra Binaen Sigortalılıkta Büyük Risk!
Bazı işyerlerinde çalışmadığı halde hatır icabı sigortalı görünen kişilerin tespiti halinde bu kişilerin daha önceden yaptıkları tüm tedavi masrafları işverenden alınacaktır. Ayrıca, işyeri kayıt belgesi iptal edilip yine sahte belge düzenlemekten Cumhuriyet Savcılığına bildirileceklerdir.
Ücret Bordrolarına Dikkat!
İşletmelere inceleme esnasında en çok ceza yazılan hususlardan biri de ücret bordrolarındaki eksik bilgilerdir. Ücret bordrolarında olması gereken asgari bilgilerin bir tanesinin bile olmaması halinde bordro başına, aylık brüt asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası kesilecektir.
Gider Pusulalarındaki Büyük Tehlike! Temizlikçi ve Hamaliye Ödemelerine Dikkat!
Bilindiği üzere işletmelerin çoğu kendisine devamlı surette olmak üzere hizmet veren kişileri bordrolu yapmak yerine onlara gider pusulasıyla ödeme yapmaktadırlar. Örneğin temizlikçi, hamaliye ve bebek bakıcılığı gibi. Bu gibi hizmetler işletmelerde devamlılık arz ettiği için bunlara gider pusulasıyla değil, bordroya alarak ödeme yapılmalıdır. Aksi halde işletme için ciddi bir ceza söz konusu olacaktır.
İş Kazalarını İş Müfettişleri Değil SGK Müfettiş ve Denetmenleri Denetlemektedir!
Bilinenin aksine iş kazalarını iş müfettişleri değil SGK müfettiş ve SGK denetmenleri denetlemektedir.
15.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.