YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Vergi İncelemelerinde Yepyeni Bir Dönem! Herkesi İlgilendiriyor

Değerli okurlar bu hafta vergi incelemelerinin artık eskiden olduğu gibi yapılmayacağını daha çok yapay zeka tabanlı risk analiz modeli ile Maliye’nin nokta atış yapmaya başlaması konusunu ele alacağız.

MALİYE İDARESİ TAMAMEN YAPAY ZEKAYA GEÇİYOR

Son günlerde birçok mükellefe, hiç olmadığı kadar izahat yazıları gelmeye başladı. Hatta söz konusu izahat yazılarına cevap vermekten meslek mensupları kendi işlerini dahi yetiştiremez oldular. Peki Maliye İdaresi hangi konularda izahat yazıları gönderiyor? İşte burası oldukça önemli. Çünkü anladığımız kadarıyla risk analiz modeli sürekli güncelleniyor ve geliştiriliyor.

MALİYE İDARESİ AŞAĞIDAKİ KONULARDA MÜKELLEFLERE İZAHAT YAZILARI GÖNDERİYOR

Maliye İdaresi özellikle beyanname üzerinde indirim konusu yapılacak olan indirim ve istisnalar üzerinden hareket ediyor. Kurumlar Vergisi beyannamesinde örneğin Ar-Ge indiriminiz varsa; Ar-Ge harcamalarının aktifleştirilip aktifleştirilmediğini, aktifleştirildiyse amortisman ayrılıp ayrılmadığını, amortisman ayrıldıysa amortisman tablosuna kadar detaylı bilgiler istiyor. Yine Ar-Ge merkezi varsa bu Ar-Ge merkezinin toplam metrekaresinin ne kadar olduğuna kadar onlarca izahat istenebiliyor. Keza Ar-Ge indirimi varsa girişim sermayesi fonu ayrılıp ayrılmadığı da yine sorulan sorular arasından.

Bununla beraber Kurumlar Vergisi Beyannamesi bilançosundaki verileri baz almak suretiyle şirket tarafından hesaplanan finansman gider kısıtlamasıyla kendileri tarafından hesaplanan finansman gider kısıtlaması arasında fark varsa bunun izahatı isteniyor. Maliye İdaresi, finansman gider kısıtlamasını hesaplarken, gelir tablosundaki 656 hesabın tamamını alıyor. Oysa bunun tamamını almak yerine 3 ve 4’lü hesap grubundan kaynaklanan 656 Kambiyo Zararları tutarının dikkate alınması gerekiyor. Buradan Maliye İdaresini bu konuda uyarmak istiyorum. Özellikle finansman gider kısıtlaması ile ilgili risk analiz modelinin bu açıdan gözden geçirilmesi gerekiyor.

Diğer taraftan, mükelleflerin beyanname üzerinde indirim konusu yaptıkları bağış ve yardımlar da izahata konu oluyor. Söz konusu bağışa ilişkin dekont ile bağış yapılan kurumun kamuya yararlı bir dernek mi yoksa kamu yararına çalışan vakıf mı olduğu da sorulan sorular arasında. Ayrıca bağışın muhasebe kaydı da soruluyor. Eğer bağışı önce 689 KKEG hesabına kaydedilip akabinde beyannamede indirim konusu yapılırsa sorun yok.

Öte yandan şüpheli alacaklarla ilgili de izahat yazıları isteniyor. Alacak şüpheli hale gelip karşılık ayrıldıysa, söz konusu alacağa ilişkin faturadan tutun da, dava açılmışsa dava dilekçesine veya dava konusu olmayacak derecede düşük ise alacağın birden fazla olmak suretiyle iadeli taahhütlü yazılı olarak istenildiğine dair belgeler de isteniyor.

Ayrıca, nakdi sermaye indirimi yapan işletmelere de bu indirime ilişkin muhasebe kayıtları, banka ödeme dekontları da istenmeye başlandı.

SON SÖZ: Maliye İdaresi belli ki, bundan böyle bu tarzda izahat yazılarını sıkça göndermeye başlayacak. Bu nedenle özellikle kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılan her türlü indirim ve istisna ile ilgili tüm hesaplamaların ayrı bir dosya halinde tutulmasını önemle tavsiye ediyorum.

17.04.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM