Değerli okurlar, 2024 yılına veda etmek üzere olduğumuz şu günlerde özellikli bir konuya değinerek yılın son yazısını kaleme almak istedim. Vefat eden ancak hak etmiş olduğu yılbaşı ikramiyesini alamayan ancak söz konusu ikramiyenin banka hesabına yatan kişinin bu yılbaşı ikramiyesi veraset ve intikal vergisine tabi olacak mıdır?
Veraset ve intikal vergisi esas itibariyle miras hukukunun konusudur. Murisin yani miras bırakanın ölümü halinde, mirasçılara devir ve intikal edilebilir mallarının bütününe TEREKE adı verilir. Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun asıl konusu da işte bu TEREKE’dir.
Beyannameler aşağıda yazılı müddetlerde verilir:
1. Veraset tarikiyle vuku bulan intikallerde:
a) Ölüm Türkiye'de vuku bulmuş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde;
b) Ölüm yabancı bir memlekette vuku bulmuş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler müteveffanın bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler müteveffanın bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde;
c) Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi takip eden bir ay içinde;
2. Diğer suretle vaki intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde.
Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir
Konu ile ilgili çatı düzenleme 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4. Maddesinde yapılmıştır. Söz konusu 4.maddede, hangi ödemelerin veraset ve intikal vergisine tabi tutulmayacağı belirtilmiştir.
Buna göre, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde, amme idare ve müesseseleri ve 3659 sayılı Kanuna tabi müesseseler ve amme menfaatlerine hadim cemiyetlerden veya emekli sandıklarından (veya bu mahiyetteki kurumlardan) dul ve yetimlere bağlanan aylıklarla bu aylıklar dışında verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri ve hizmet müddetini doldurmamış bulunanların dul ve yetimlerine aylık yerine toptan yapılan ödemeler ve harp malulleriyle şehit yetimlerine tekel beyiyelerinden ödenen paralar veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulmuştur.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yılbaşı ikramiyesi, 7338 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde vergiden istisna olduğu belirtilen ödemelerden olmadığından, söz konusu ikramiyenin mirasçılarca veraset ve intikal vergisi beyannamesine dahil edilerek beyan edilmesi gerekmektedir.
Faydalı olması dileğiyle…
03.01.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.