YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Sözleşmeye Dayalı Faizler Gider Yazılır Mı?

Değerli okurlar, hemen birçok mükellefimiz sözleşmeye dayalı işlem yapmaktadır. Bu sözleşmelerin birçoğunda ise işin başarısız olması veya tamamlanamaması halinde cezai tazmin olarak, işi yapan tarafından işi yaptırana Temerrüt faizi ödeneceği hükmü yer almaktadır. Bu haftaki konumuz, söz konusu faiz ödemelerinin, ödemeyi yapan kurum tarafından ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınmayacağıdır.

ÇATI DÜZENLEME GELİR VEERGİSİ KANUNUNDA YAPILMIŞTIR

Konu ile ilgili temel düzenleme 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılmıştır. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40/3 maddesi, "İşle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar; ziyan ve tazminatlar"ın safi kazancın tespitinde gider olarak indirilip indirilemeyeceği hususunu düzenlemektedir.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU DA GELİR VERGİSİ KANUNUNA ATIF YAPMAKTADIR

Her ne kadar bu durum, örneğin bir limitet veya anonim şirketin konusu bile olsa, kurumlar vergisi kanunu da bu minvalde gelir vergisi kanununa atıf yapmaktadır.  5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN SON DEĞERLENDİRME

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ıncı maddesinde ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderler sayılmış olup anılan maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde de işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak yazılabileceği belirtilmiştir. Buna paralel olmak üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde, sözleşmede ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanların suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin gider olarak kabul edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bir diğer deyişle, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesi de, “arada sözleşme olması şartıyla” cezai şart olarak belirtilen ödemelerin kurum kazancının tespitinde gider olarak kayıtlara alınabileceğini belirtmiştir.

SONUÇ

Sonuç olarak, şirketler arasında tanzim edilen sözleşmelerde CEZAİ ŞART hükmünün olması ve bu hüküm minvalinde ödenen tutarların ticari kazancın tespitinde gider olarak kayıtlara alınması  gerektiği hususu, hem 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hem de, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun amir maddelerindeki ortak şarttır.

13.12.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM