YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, Bankadan Çektikleri Kredi Faizlerini Gider Yazabilir Mi?

Değerli okurlar, bu hafta, son yıllarda ekonomik gidişatın da etkisiyle, bir takım mesleki giderlerin karşılanmasında yaşanan zorluklar hasebiyle, meslek mensuplarımız bankalardan kredi çekmek zorunda kalmaya başlamışlarıdır.

Peki çekilen bu kredilerin faizleri, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak kayıtlara alınabilir mi?

SERBEST MESLEK KAZANCI NEDİR?

Serbest meslek kazancı, 193 sayılı GVK md.65’te tanımlanmıştır. Buna göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Bu açıdan bakıldığında ise, serbest meslek faaliyetinin önemi ortaya çıkmaktadır. Serbest meslek faaliyeti ise mezkur kanunda; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin, işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Buraya kadar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetinin tanımını yapmış bulunuyoruz. Peki serbest meslek kazancının tespitinde indirilecek giderlerin neler olduğuna baktığımızda, karşımıza yine 193 sayılı GVK’nun 68.maddesi çıkmaktadır.

GVK 68.maddeye baktığımızda ise serbest meslek kazancından indirilecek giderlerin arasında, Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler. Gelmektedir.

BANKADAN ÇEKİLEN KREDİ, MESLEKİ KAZANCIN ELDE EDİLMESİ VE İDAME ETTİRİLMESİ İÇİN OLMALIDIR

İşte asıl problem burada ortaya çıkmaktadır. 3568 sayılı Kanuna tabi meslek mensuplarının çekmiş oldukları krediler, kesinlikle mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için olmalıdır.

Örneğin ofis masrafları, kira, vergi borçlarının yapılandırılması, bağ kur prim borçları gibi doğrudan mesleki faaliyetin idame ettirilmesi için çekilen kredilerin serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılması pekala mümkündür.

ÇEKİLEN KREDİNİN ISPATI NASIL OLACAK?

Burada önemli olan şey, meslek mensubunun, bu krediyi çekmek zorunda kaldığını somut bir şekilde ispatlamasıdır. Örneğin, bağ kur prim borcunun olması, yapılandırılan vergi borçlarının olması, ofis tahsil kabiliyetinin ofis harcamalarını karşılayamaması gibi unsurları sayabiliriz. Tüm bunları ispatlayabildiği takdirde, bankadan çekilen kredi faizi, serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

Nitekim çok yakın bir zamanda verilen, Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığının 05.08.2024 tarih ve 94723 sayılı özelgesi de bu minvaldedir.

Faydalı olması dileğiyle…

24.09.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM