YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Enflasyon Düzeltmesi Sonucu 2. Dönem Geçici Vergi Beyannamelerine İzahat Gelirse Nasıl Cevap Vereceksiniz?

Değerli okurlar, bu hafta ilerleyen günlerde birçok meslek mensubu kardeşimizin başına gelebilecek olası bir durumdan bahsedeceğiz.

ÖNCE BEYANNAME VERİP SONRA DÜZELTME YAPANLAR

Bilindiği üzere, enflasyon düzeltmesi kapsamı dâhilinde olup, 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmamaları 563 sıra nolu VUK Genel Tebliği ile hüküm altına alınmıştır.

Bu tebliğin yayımlanmasından önce, beyanname verip de 658 Enflasyon Düzeltme Zararı çıkan ve bu zarardan dolayı da vergi beyan etmemiş şirketler oldukça fazla idi. Daha sonra yürürlüğe giren, 563 sıra nolu VUK tebliği ile enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kar/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde duruma göre "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" veya "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler Bölümünün Diğer İndirimler" kısmında göstermek suretiyle beyan edecekleri belirtilmişti.

KKEG YAPAN MÜKELLEFLERİN SAYISI OLDUKÇA FAZLA

İşte asıl sorun da burada başlıyor. Enflasyon düzeltmesi sonucu zarar çıkan ve bunu 658 hesapta takip eden mükellefler tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte bu tutarı KKEG hesabına ilave etmek zorunda kaldılar. Oysa daha önce beyannameleri vermişler ve vergilerini de tahakkuk etmişlerdi. Şimdi ise daha önce tahakkuk ettikleri tutara nazaran 658 hesabın bakiyesi kadar, daha fazla bir matrah beyan etmek zorunda kaldılar. Yani, vergi ödemeyen veya çok az vergi ödeyen şirketlere daha çok vergi hesaplandı.

ŞİRKET PATRONLARINA BUNU İZAH ETMEKTEN ÇEKİNENLER OLDU

Evet bu durumu şirket patronlarına izah etmekten çekinen meslektaş sayısı bir hayli fazla idi. Çünkü, henüz beyan dönemi dolmadan, neden benim vergimi tahakkuk ettin şeklinde bir cevap alabilirlerdi. Bu yüzden, 658 hesabı KKEG’ye ekledikten sonra, daha önce beyan edilen vergiyle aynı tutarda verginin tahakkuk etmesi için maalesef STOKLARLA oynama yapanlar oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Maliye Bakanlığı, ilerleyen dönemlerde bununla ilgili muhtemelen izahat yazıları göndermeye başlayacaktır. 31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin, 2024 hesap döneminin ikinci dönemindeki Enflasyon düzeltmesi yapılmış beyanname ile enflasyon düzeltmesinin iptal edildiği beyanname arasında bir vergi farkı yoksa, bu durum Maliyenin risk analizine takılacak ve bu durumun izahı istenecektir.

SON SÖZ

Bu durum sanıldığının aksine çok riskli bir durumdur. Stoklarla oynayarak, vergi matrahının aşındırılmasının yaptırımı re’sen vergi tarhiyatının yanında sorumluluk cezasını dahi gerektirebilir. Hele ki, şirket yöneticisinden onay alınmadan böyle bir işlem yapıldıysa, şimdiden tavsiyem; derhal düzeltme beyannamesi vererek beyan edilmesi gereken verginin beyan ve tahakkukunun sağlanmasıdır. Dolayısıyla, bu yönde bir izahat gelirse vereceğimiz en güzel cevap düzeltme beyannamesi verip verginin tekrardan beyan ve tahakkuk edilmesidir.

Faydalı olması dileğiyle…

19.09.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM