Değerli okurlar, bu hafta veraset ve intikal vergisi beyan etmemek adına son yıllarda başvurulan tuhaf bir yöntem üzerinde duracağız.
Örneğin amansız bir hastalık veya benzeri sebeplerle vefatı neredeyse kesinleşen kişiler, vefat etmeden önce bankadan kiralık kasa tutup söz konusu kasaya ne kadar ziynet eşyası döviz ve TL cinsinden para varsa bu kiralık kasaya koyuluyor. Daha sonra ise kendi el yazması ile bir not yazıp notu da kasaya koyuyorlar. Notta yazılan şey ise genellikle, “bu kasada yer alan her şey erkek kardeşime aittir, veya amcamın kızına aittir vb…”
Böyle bir durumda vefat gerçekleştikten sonra murisin mirasçıları tarafından bankadaki kasa açıldıktan sonra, bunlar zaten bizim değil ………….. kişiye aitmiş diyerek söz konusu parasal kıymetleri ilgili kişiye teslim ederek veraset vergisi beyan etmiyorlar.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 23 üncü maddesinde, bankalar nezdindeki kiralık kasa sahiplerinden birinin ölümü halinde (Sulh hakimi tarafından yapılacak tespit hariç) vergi dairesinin yetkili bir memuru hazır bulunmadıkça kasanın açılmasına ve bu memur huzurunda tespit edilmedikçe muhteviyatının mirasçıları veya kanuni temsilcileri veya vekilleri tarafından alınmasına izin verilmeyeceği belirlenmiştir.
Konu ile ilgili Afyonkarahisar Valiliği’nin 19.04.2022 tarih ve 16595 sayılı özelgesinin sonuç kısmı aynen aşağıdaki gibidir.
“Bu itibarla, kiralık kasa sözleşmesinin sadece muris … ile yapıldığı, kasanın bir başkası tarafından da kullanılabileceğine dair herhangi bir belge bulunmadığı, bu kapsamda kiralık kasada bulunan menkul malların muris …'nın kız kardeşine ait olduğunu gösteren başkaca bir tevsik edici belge ibrazının söz konusu olmadığı hususları dikkate alındığında, murisin imzalı notları tek başına tevsik edici belge olarak değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu kiralık kasada yer alan menkul malların murisin mirasçıları tarafından verilecek veraset ve intikal vergisi beyannamesinde matraha dahil edilmesi gerekmektedir.”
Faydalı olması dileğiyle…
20.08.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.