YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Enflasyon Muhasebesine Başlamadan Önce Bunları Yapın

Değerli okurlar, enflasyon muhasebesi konusunda en çok tereddüt yaşanan 2 konu hakkında bu hafta genel bir bilgilendirme yapacağız.

AMORTİSMANI, DÜZELTME ÖNCESİ Mİ YOKSA DÜZELTME SONRASI MI AYIRACAĞIZ

Enflasyon düzeltmesi esnasında meslek mensuplarınca en çok tereddüt hasıl olunan konulardan biri de amortismanların ne zaman ayrılacağıdır. Esasına bakılırsa enflasyon düzeltmesi yapıldıktan sonra düzeltilmiş değerlere amortisman ayrılması kanaatimce ( şahsi fikrimdir) daha doğrudur. Ancak bunu yaparsak şöyle bir sorun ortaya çıkıyor: Düzeltilmiş değerler üzerinden artan değerlere ATİK’in kalan ömrü kadar amortisman ayrılması gerekiyor. Bu da excel tablolarının her geçici vergi döneminde oldukça karışık hale gelmesine ve takibinin de zor olmasına neden olacaktır. Örneğin;

ATİK değeri :                      10.000 TL

Düzeltilmiş değer:            16.000 TL

Burada 16.000 TL üzerinden amortisman ayıracaksam eğer, artan değer olan 6.000 TL için iktisadi kıymetin kalan ömrü kadar amortisman ayırmam gerekir. Bu da excel tablolarının her geçici vergi döneminde sürekli değişmesi ve zor hale gelmesi demektir.

PRATİK YÖNTEM

Benim de taraftarı olduğum pratik yöntem şöyledir: Hiç enflasyon düzeltmesi yokmuş amortisman ayırmak. Yani yukarıdaki tutarı baz alacak olursak, her 4 dönem boyunca sadece 10.000 TL’ye amortisman ayırmak. Sene sonu geldiği zaman artan değere tek kalemde amortisman ayırmak.

Örneğin 10.000 TL lik ATİK sene sonunda 18.000 TL olsun. Yıl içinde sadece 10.000 TL’ye amortisman ayırabiliriz. (Zira şirketinizin acil gidere ihtiyacı yoksa)

31.12.2024 tarihinde artan değer olan 8.000 TL’ye tek kalemde kalan ömre göre amortisman ayırabiliriz. Bu yöntemin çok daha pratik olduğunu düşünüyorum. Aksi halde excel tabloları tam bir muammaya dönüşecektir.

620 VEYA 621 HESABI STOKLARI DEĞERLEDİKTEN SONRA MI DEĞERLEMEDEN ÖNCE Mİ HESAPLAYALIM?

Enflasyon muhasebesi ile ilgili bir diğer konuda 620 veya 621 hesabı ne zaman çalıştıralım. Benim kişisel kanaatim, enflasyon düzeltmesine başlamadan önce maliyetlerin çalıştırılmasıdır. Enflasyon düzeltmesinden sonra amortismandan gelen 730 lar ise 30.09. tarihinde maliyet olarak dikkate alınabilir. Şirketlerin burada büyük kayıplarının olmayacağını düşünüyorum. Ancak önce enflasyon düzeltmesi yapıp ardından stok maliyetleri de çalıştırılabilir. En nihayetinde her iki yöntem de maliyet açısından 31.12. tarihinde aynı sonucu verecektir.

Burada önemli olan, şu çok kısıtlı zamanda en pratik yöntem ne ise o yöntemin benimsenmesidir.

Faydalı olması dileğiyle…

07.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM