Değerli okurlar, bu hafta tüm meslek mensuplarını ilgilendiren enflasyon muhasebesinin yıllık olması hakkında değerlendirmeler yapacağız.
213 sayılı VUK 174. madde aşağıdaki gibidir.
“Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır. Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.”
Bilindiği üzere enflasyon muhasebesi bilanço baz alınarak yapılmaktadır. Kesin Bilanço ise hesap dönemi itibariyle yıllık olarak çıkarılmaktadır. Dolayısıyla bilançonun çıkarılması için hesap döneminin bitmesinin beklenmesi zaruridir. Hal böyle olunca enflasyon muhasebesi zaten yıllık yapılmak zorundadır.
Konuyu ayrıca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu açısından da değerlendirmek gerekir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 68. maddesine göre; Tacir (bilanço usulüne tabi işletmeler), ticari faaliyetinin başında ve her faaliyet döneminin sonunda, varlık ve borçlarının tutarlarının ilişkisini gösteren finansal tabloyu (açılış bilançosunu ve yıllık bilançoyu) çıkarmak zorundadır. Açılış bilançosunda, yılsonu finansal tablolarının, yılsonu bilançosuna ilişkin hükümleri uygulanır. Tacir, gelir tablosunu hazırlar. Bilanço ile gelir tablosu, yılsonu finansal tablolarını oluşturur denmektedir.
Yukarıda maddeden de açıkça anlaşılacağı üzere bilançonun esası yıllıktır. Dolayısıyla ara dönemlerde bilanço çıkarılıp bu bilanço üzerinden enflasyon muhasebesi uygulanması hem VUK hem de TTK açısından doğru değildir.
Konunun mesleki yönden değerlendirilmesine gelince. Meslek mensuplarının son yıllarda giderek artan iş yükü ve bunun beraberinde getirdiği strese ek olarak bir de her dönem aynı anda geçici verginin ve aynı anda da enflasyon muhasebesinin yapılması, çalışan sistemi adeta tıkamıştır. Bu durumda ne bir doğru enflasyon düzeltmesi ne de bir doğru geçici hazırlığı yapılacaktır.
Maliye’nin enflasyon muhasebesini ısrarla ara dönemlerde de uygulatmaya çalışması hem mesleğe hem de Maliye’ye zarar verecektir. Çünkü zaten geçici vergiler bile zor yetiştirilirken buna bir de enflasyon muhasebesinin eklenmesi, sadece enflasyon muhasebesinin değil, geçici vergilerin de özensiz yapılmasına neden olabilecektir. Bu da Hazine açısından gelir kaybı doğurabilecektir.
29.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.