Değerli okurlar, bu hafta işletmelerin bir kısmının aktifinde yer alan ve tablo, heykel gibi maddi duran varlıkların enflasyon düzeltmesine tabi olup olmayacağına değineceğiz.
Enflasyon düzeltmesine tabi olup olmayacağına değinmeden önce sanat eserleri amortismana tabi olur mu? Önce bu sorunun cevaplanması gerekir.
İstanbul Defterdarlığının 06.04.2004 Tarih ve 10089 Sayılı Muktezasında,
Müzayede yoluyla edinilen tablonun aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz kalması mümkün değildir. Bu nedenle amortismana tabi tutulmasına veya ticari kazancın tespit edilmesinde gider olarak dikkate alınmasına olanak bulunmamaktadır." şeklinde açıklamada
Bulunulmuştur.
Dolayısıyla Maliye İdaresi, sanat eserlerinin aşınmaya ve yıpranmaya tabi olamayacağından bahisle bunlara amortisman ayrılmaması gerektiği görüşündedir.
Bizim kendi görüşümüz, gün geçtikçe değer kazanan sanat eserleri kıymetten düşmeye maruz kalmayacağı için bunlara amortisman ayrılmaması gerektiği ancak diğer sanat eserlerine amortisman ayrılması gerektiği yönündedir.
Söz konusu sanat eserlerinin parasal olan mı yoksa parasal olmayan bir unsur mu olup olmadığına yönelik İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına yapılan bir başvuruya istinaden bir mukteza verilmiştir.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 22.05.2024 tarih ve 670927 sayılı muktezasına göre,
"256- Diğer Maddi Duran Varlıklar" hesabının, enflasyon düzeltmesi uygulamasında doğrudan parasal olmayan kıymet olarak kabul edilerek düzeltmeye tabi tutulması mümkün bulunmamakta olup, öncelikle bu hesapta izlenen kıymetlerin mahiyetinin belirlenmesi, diğer bir ifade ile parasal ya da parasal olmayan ayrımına tabi tutularak gerekli işlemin yapılması icap etmektedir.
Buna göre, somut durumda, şirketinizce "256- Diğer Maddi Duran Varlıklar" hesabında takip edildiği belirtilen bahse konu kıymetlerin, enflasyon düzeltmesi uygulamasında parasal olmayan kıymet olarak kabul edilmesi ve ilgili mevzuat/düzenlemeler dahilinde düzeltmeye tabi tutulması gerekmektedir.
Denilmek suretiyle söz konusu sanat eserlerinin enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerektiği yönünde görüş beyan edilmiştir.
17.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.